Duurzame energie uit een Super Polder op de Noordzee

Buitenhof ging vandaag over de presentatie van een visie, geen plan, voor de Noordzee kust. Daar moet een extra rij eilanden voor worden opgespoten.

Dat is een betere afweer tegen de stijgende zeespiegel dan waar nederlandse ambtenaren mee bezig zijn. Wat ze in het Midden Oosten doen, kunnen wij ook. Aldus professor landschaps ontwerp Adriaan Geuze.

Hij is echter een professor in de VS, waar ze geen benul hebben van energie.
Het klimaatprobleem gaat natuurlijk niet om zeespiegelstijging, maar om de versnelde uitstoot van CO2.
Dat aspect heb ik toegevoegd aan die visie op onze toekomst met een stijgende zeespiegel. Een polder voor de opslag van energie uit duurzame bronnen, getijde stroming en de wind.

De nieuwe eilanden voor de kust, moeten onze huidige duinen beschermen tegen de versnelde afkalving door het hogere water met hogere golven.

Ik stel voor om naast die eilanden ook een heel grote polder te maken op de Noordzee. En die super polder extra diep te maken.
Als die polder is leeggepomd zit daar veel energie in opgelagen, het is een omgekeerd stuwmeer geworden. De super polder heeft geen dijk maar een langerekt eiland als rand, het is vooral van Noordzee strand en zand gemaakt. En het kan best een tiental km breed zijn.

Omgekeerd stuwmeer
Dat omgekeerde stuwmeer gebruiken we om er energie van windmolens in op te slaan, voor als “het even niet waait”, of als er weer eens een ouderwetse kolen-centrale op tilt slaat.Dat gat in de Noordzee bodem ontstaat toch als we die eilanden voor de kust opspuiten.In de visie van professor Geuze kan het zand ook uit een lange trog komen, dat is de donkere lange streep langs de kust op het plaatje. Die zou gewenst zijn door natuur organisaties die “zo ook kunnen spelen met wat dieper water.” Dat diepere water, zoeken die natuurorganisaties maar verderop. Als we toch aan het bouwen gaan op de Noordzee, dan doen we het oer-hollands, dus nuttig.

Getijde centrale
Op het plaatje zie je bij Hoek van Holland een wit-blauw streepje. Dat is een getijde centrale, want er loopt een flinke getijde stroom langs de kust.Als je zo’n puist in de Noordzee aanlegt, blokkeer je die stroom, of je leidt hem een beetje af en zet de energie om. ook die energie kan in het omgekeerde stuwmeer worden opgeslagen.Omdat de nieuwe eilanden geld opleveren door de nieuwe grond te verkopen aan industrie, Schiphol2 en natuurlijk veel bewoning, is het aanleggen rendabel.

De eilanden die de oliestaten laten aanleggen, zijn ook zeer rendabele projecten, dus waarom hier niet?

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Duurzame energie uit een Super Polder op de Noordzee

 1. Francis zegt:

  Avatar van Francis
  Tja wat vind jij ervan?

 2. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  wat vind ik er van??
  Zie hierboven!
  Het Buitenhof programma ging volgens de aankondiging over het wassende water, alsof dat nu het echte probleem is in de klimaat context.

  Maar tegen het eind vanhet programa kwam de aap uit de mouw, er moest een plan, sorry, visie, gepresenteerd worden.
  En de Buitenhof redactie vond dat wel handig, konden ze met meer mensen met vakantie.

  Zo kunnen ze mij ook wel vragen om het èchte klimaatprobleem uit te leggen.
  Reactie is geredigeerd

 3. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Die super polder kan nog verbeterd worden met een extra uitstulping in zuidwestelijke richting.

  Zo ontstaat een trechter waarmee de getijde stroom is op te vangen, en kan de energie van de zeestroming gemakkelijker worden gewonnen.

  Maar dat zullen de rotterdamse havenbaronnen wel niet zo’n goed idee vinden, die van de Betuwe lijn.
  Reactie is geredigeerd

 4. peter kraaijeveld zegt:

  Avatar van peter kraaijeveld
  Voormalige waddenkust van Noord Frankrijk tot en met Denemarken in modern jasje?
  Wellicht een geniaal plan. Het klimaatprobleem wordt er niet direct mee aangepakt, wel een gevolg ervan. Het lijkt mij de moeite van een nader onderzoek waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *