Een kerkdienst is net bloggen

De Ontmoetingskerk in Nijmegen, daar raakte ik vandaag verzeild. Gewoon een kerkdienst zoals elke week.
De Ontmoetingskerk ligt verscholen achter winkelcentrum Meijhorst.  Het is een modern gebouw, maar van boven gezien staat er toch een kruis op.

Er is een enthousiaste violist, tevens koordirigent, en een fluitiste om het koor te begeleiden. Voordat de dienst begint, oefent hij nog met het koor en als dat gebeurt is oefent hij nog wat stokgrepen op zijn viool, zonder geluid te maken.

Tijdens de dienst viel het me op dat er veel overeenkomsten zijn tussen zo’n kerkdienst en bloggen.

Voor echte gelovigen zal ik best een voor hen belangrijk aspect missen, maar dit is wat ik zag:
– Mensen komen naar de kerk toe, zoals ze naar een bepaalde blog-website toe gaan, uit gewoonte of omdat ze iets zoeken. Daar ontmoeten ze anderen, die ze (soms) kennen, je zit naast iemand in de kerk of klikt op een blog-kop om die ziele-roerselen te lezen.
Ben je niet geinteresseerd, dan ga je niet naar de kerk, of niet naar die blog pagina. Er waren deze morgen ca 300 mensen in de kerk.

– Er is iemand die een preek houdt, dat is geen nieuwsbericht maar een persoonlijke mening van de preekschrijver, een blog dus, maar dan gesproken. Heel goed deze keer, over aandacht voor de mens naast je, en welke positie je zelf daarbij kiest.
Zoals een blogger zijn lezers er van probeert te overtuigen dat luchtkwaliteit een belangrijk onderwerp is. Of een ander onderwerp.
Zo’n preek is iets heel ouds, van voor de internet tijd, maar eigenlijk met precies hetzelfde doel als nu een blog.

– Er zijn ook voorbedes en gezangen. Ik verstond de gezangen niet, maar laten we aannemen dat ze wel betekenis hebben voor reguliere bezoekers van de kerk.
Ook op het VK blog heb je dichters, en bloggers die met weinig woorden diepe boodschappen proberen over te brengen.

– Er is een koor dat zingt, of blogt.
En er zijn bezoekers die meezingen, reageren. Dat meezingen kan helder en duidelijk, of alleen maar door de mond te bewegen. Ook kun je reacties alleen maar lezen en er toch inzichten door opdoen. Zoals ook kan als je alleen maar in gedachten meezingt of meebidt.
Een kerkdienst is wel wat multi-medialer dan een blog. Maar ik zelf kijk bij het bloggen ook TV op mijn PC scherm. De inhoud is dan wel anders.

– De preek ging vaandaag over echte dienstbaarheid, bijvoorbeeld voor je naaste of voor anderen wat verder weg.
Zoals een blogger een relevant maatschappelijk thema aan de orde stelt, daar een inzichtelijke visie op geeft. Ook dat is dienstbaarheid, maar het hangt wel van de onderwerps keuze af en de intentie waarmee je blogt.
En wie is er niet met de ander bezig als je reageert op een blog?

– Er is ook een collecte tijdens de dienst, veel munten, zoals het VKblog wat verdient met reclame.

En aan het einde riep de spreekster op om met ideeen te komen als er nog verbeteringen mogelijk waren.
Mijn advies, ga bloggen, en dan op het VK blog, daar ontmoet een blogger meer naasten dan op de eigen website, content genoeg.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Een kerkdienst is net bloggen

 1. pw zegt:

  Avatar van pw
  Amen.
  Is er nog een ds. op het blog? Dan zijn we nu compleet.

  Ik vergelijk de kerk altijd met een muppetshow. Helemaal als we een gemeentevergadering hebben. Er zitten altijd een paar oude mannetjes te mopperen, er zit altijd wel iemand door heen te kwetteren, er is altijd wel iemand met een rake opmerking of met een grap. Er zijn muzikanten en acteurs, miss piggies en kermits.
  Het lijkt het vk-blog wel. Je hebt gelijk 😉

 2. Ramirezi zegt:

  Avatar van Ramirezi
  Ik ga al eeuwen niet meer naar de kerk. Dacht ik…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *