Het bedrijfsleven verdient de subsidie niet, dus nu mag de consument

Senter Novem is de subsidie uitvent organisatie van de overheid.
Helaas doen ze alleen aan subsidie voor bedrijven die duurzaam of innovatief willen worden. Kijk eens waar ons dat heeft gebracht. Achterin de bus voor kennis en scholings investeringen en nergens op duurzaamheids gebied. Het bedrijfsleven kan het echte helemaal niets schelen.
Daarom moet innovatie en duurzaamheids-subsidie voortaan maar niet meer naar bedrijven, maar naar de consument.

Laten we het simpel houden, net als de Hypotheek afrtrek het mogelijk maakt dat veel mensen een eigen huis kunnen kopen, (vroeger helaas meer dan nu).
Moet de groene investerings aftrek, het voor particulieren mogelijk maken rendabel te participeren in windenergie projecten en zonnestroom installaties op het eigen dak.
Als je als particulier voor 6000 EUR een PV installatie koopt, dan moet je die van je belastbaar inkomen kunnen aftrekken. PUNT.

Geen moeilijk gedoe met steeds ingewikkelder subsidie regelingen die door amateur psychologen van Senter Novem lijken te zijn bedacht, maar een simpele heldere regeling, met een helder doel:
– 60% duurzame bronnen voor onze stroom in 2015
– 60% van onze huizen is tegen die tijd bedekt met minstens 10m2 zonnepanelen.
Geen gedoe met verplichte installatie door een dure installateur, maar simpele systemen die een doehet zelver zelf monteert, of dat door de buurman laat doen.
Die kan daarmee bovendien zijn eigen installatie nog goedkoper krijgen.

Natuurlijk mogen bedrijven ook meehelpen, maar ze moeten dan concurreren met de doehetzelvers.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Het bedrijfsleven verdient de subsidie niet, dus nu mag de consument

 1. Qabouter zegt:

  Avatar van Qabouter
  Henk,
  Je maakt helaas een fout in je redenatie. Wat jij wil is een subsidie op toepassing van duurzame technologie. Senter Novem verdeelt de subsidie voor onderzoek naar NIEUWE duurzame technologie.

  Daartoe worden projecten van bedrijfslaven sámen met universiteiten beoordeeld en worden subsidies toegekend aan goede onderzoeksvoorstellen die zowel wetenschappelijk interessant zijn als een reële kans hebben een duurzaam product op te leveren.

  Senter Novem heeft niet de doelstalling daadwerkelijke toepassing van duurzame producten te stimuleren. Slecht te zorgen dat nieuwe duurzame vervangers worden ontwikkeld, die moeten kunnen concurreren met niet-duurzame producten, om zo indirect een duurzamere maatschappij op te leveren.

  Inherent aan wetenschap is onzekerheid, dus niet elk onderzoek levert uiteindelijk een product op.

  Ikzelf zit in een onderzoeks-samenwerking gesubsidieerd door Senter Novem. En op dit moment ziet het ernaar uit dat we daadwerkelijk TWEE duurzame producten krijgen waarop patent is aangevraagd. Twee vervangers, die economisch kunnen concurreren met het gangbare, vervuilende product.

  Dat niet elk door Senter Novem uitgekozen project binnen 10 jaar een schokkende vernieuwing oplevert en niet snel keiharde duurzaamheidsverbetering in de maatschappij optreedt heeft te maken met tijdsduur, een conservatieve markteconomie die niet op onzekerheden als nieuwe producten zit te wachten. En natuurlijk het feit dat veel duurzame producten die bestaan duurder zijn of practische problemen met zich meebrengen. Vaak beiden overigens.

  Nogmaals, het is aan Senter Novem om nieuwe technologie te subsidiëren in de ontwikkelingsfase. Daarna is het aan bedrijfsleven en politiek om de toepassing te verzorgen.

  Ook mag je niet vergeten dat het systeem van matching zorgt dat een bedrijf niet zomaar aantekent voor een Senter Novem subsidie. Bedrijven moeten 60% matchen, dus elke 400.000 euro die ze van Senter krijgen moeten ze zelf 600.000 euro tegenover stellen om te besteden in het onderzoek. Universiteiten matchen met 40% in Senter Novem projecten.

  Het is dus niet lekker geld trekken uit de overheid, er moet een echt onderzoeksproject liggen voor duurzame innovatie, waarbij het bedrijf zelf het grootste deel van het geld moet inbrengen en Senter Novem verhoogt het budget alleen.

 2. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Qaubouter:
  Er zijn vele verschillende soorten subsidie
  Ik groepeer ze even in deze 2 soorten:
  – De regering wil bedrijven ondersteunen in hun Onderzoek en Ontwikkelwerk, en instituten aan zinvolle klanten helpen
  – De regering wil wat doen aan verduurzaming

  Wat jij beschrijft is de 1de soort: steun voor vernieuwende ontwikkelingen die vanuit bedrijven moet komen. Met deze subsidie wordt het voor een bedrijf wat goedkoper om een nieuw produkt te ontwikkelen.
  Deze soort subsidie werd voreger vooral door Senter geregeld.
  De vraag is of het zo werkt, volgens mij is er een ernstig gebrek aan regie en ondernemerschap. Gezien de overheids doelen en de mate waarin we daar steeds verder van verwijderd raken. Zelfregulering werkt kennelijk niet en deze overheid wil niet begrijpen wat werkt en wat niet.

  De tweede soort werd vroeger vooral door Novem geregeld. Die subsidie soort is vooral bedoeld voor het verduurzamen van van de maatschappij en het goedkoper maken van de aanschaf van allerlei groene produkten en systemen.
  Ook deze soort subsidie is tot nu toe vooral gericht op bedrijven. De novem ziet de consument niet staan.
  En de idealistische consument bestaat niet voor de Novem.
  Bedrijven hebben niet zoveel met duurzame keuzes, als het moet, dan doen ze er wel wat aan, maar alleen als het geld oplevert en dan nog…

  Deze laatste soort subsidie en vooral het streven naar een duurzamere samenleving moet volgens mij niet meer via bedrijven geregeld worden maar via de consument.
  Particuliere duurzame investeringen moeten simpel, net als hypotheekrente, aftrekbaar worden van de belasting.
  Dat kan voor bedrijven een kans zijn daarop in te spelen, als er op een bepaald gebied een betere markt ontstaat.
  Dit is de achtergrond van mijn initiatief http://www.guldenlijn.nl/OnzeZonnestroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *