Noordzee wind toont de toekomstige energievoorziening

Geen nieuwe kerncentrale, geen nieuwe kolencentrale.
Hou op met die achterlijke, gevaarlijke rommel, kijk naar de promotoren van die vervuilende bouwsels, gepensioneerde ingenieurs, te oud voor een echte klus.

De toekomstige energie voorziening van Nederland wordt op de Noordzee gebouwd.

Er is genoeg wind op het Noordzee deel van ons land voor iedere nederlander.
En als we straks ook nog allemaal zonnecellen op het dak hebben, uit de door premier Bos zelf geopende nationale zonnecel fabriek, dan wordt stroom zo goedkoop dat niemand meer fossiele energie wil hebben.
Nu nog een plan voor een ringdijk in de Noordzee, een omgekeerd stuwmeer, dat leeg wordt gepompd met windstroom, die weer gebruikt wordt als het minder waait.
Tot die tijd mogen de essenten en nuons nog wat fossiele energie leveren, een nieuwe kolen centrale laat me niet lachen.

Die stroom daar wil straks niemand voor betalen.
En kijk eens hoe snel het bouwen gaat, een kerncentrale kost 10 jaar, een kolen centrale 8 jaar.
Een windpark bouwen, kost maar een zomer.
De bezoekers van het terras van restaurant IJmond zitten goed. Naast de vuurtoren van IJmuiden.
We stonden daar te kijken naar de windmolens in aanbouw, en pas na enige tijd viel op dat je het wndpark zelf ook te zin is. Vanaf het hoge duin lijkt wel dichtebij dan de 8 km die het weg ligt.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

10 Reacties op Noordzee wind toont de toekomstige energievoorziening

 1. man met sombrero zegt:

  Avatar van man met sombrero
  Zo is het! Ik las laatst dat wij veel stroom uit Duitsland importeren, waar de wind mij laatst heenblies, en wat zag je daar veel windmolens! (Gelukkig geen teringtummies)De economische haalbaarheid is toch al geen obstakel meer, vertellen mij de progressieve kenners? Kzag trouwens net de film over Tsjernobyl…best spannend…op celluloid dan.

 2. P. Verberne zegt:

  Avatar van P. Verberne
  Het zou mooi zijn als Henk Daalder zijn aversie tegen kerncentrales en zijn geloof in windmolens wat onderbouwt. Dat zou de meningsvorming ten goede komen. Met “geloof” hebben we al heel lang ervaring, en niet de beste.

 3. P@u! +ox zegt:

  Avatar van P@u! +ox
  Kwa energie staan we aan de vooravond van een revolutie. Tegenlicht heeft daar twee jaar geleden een interessante documentaire over gemaakt; http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/18004937/. Online te bekijken op de website van Tegenlicht.

 4. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @P. Verberne
  Zoek even op mijn blog op “kern”
  of “wind”
  dan wordt mijn visie duidelijk
  Evt gewoon doorvragen, als er zwakke plekken in zitten.
  Ik kan niet elk blog alle argumenten herhalen.

 5. Aandekeukentafel zegt:

  Avatar van Aandekeukentafel
  We zullen wel iets moeten met die energie. Fossiel kan niet meer – de huidige overmatige hittegeolf is daar het zoveelste bewijs van. Kernenergie wordt door onze buren volop gebruikt, dus zouden wij het ook wel kunnen doen. Zo komt de deur naar deze vorm van onwenselijke opwekking langzaam open te staan.
  Dat van die ringdijk is natuurlijk enige jaren geleden al geopperd, maar dan om daar het Markermeer voor te gebruiken. Je kunt op die manier de onvoorspelbaarheid van windenergie opvangen. Je hebt dan nog steeds een snel inzetbare vorm van electriciteitsopwekking. Ik heh nooit meer iets vernomen van dit voorstel, behalve dat kort na de lancering werd gezegd dat het onwenselijk of te duur was.

 6. Frans W. Sluijter zegt:

  Avatar van Frans W. Sluijter
  De leeftijd van de schrijver, noch zijn opleiding worden vermeld. Maar wel schrijven over gepensioneerde ingenieurs alsof het het oordeel van gepensioneerde garnalen betreft. Het argument is omkeerbaar. Wat is het oordeel waard van een blaag die niet rekenen kan. Zo ontstaat bepaald een vruchtbare discussie. Kom, ga in voorkomende gevallen in op de inhoud van argumenten en niet op leeftijd of maatschappelijke positie van de brengers van die argumenten.
  Prof, dr ir Frans W. Sluijter, Emeritus hoogleraar.

 7. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Beste Frans, JIJ bent precies zo’n gepensioneerde ingenieur, die met zijn bewust fout geschrijf vooral zichzelf dat label opplakt dat gepensioneerde ingeieurs, maar wat kletsen en daar hun titel onder zetten.
  Om de fouten in de argumenten te maskeren.
  JIJ laat zien dat je te oud bent voor het serieuze debat.
  Kom met een overtuigende oplossing die maatschappelijk aanvaardbaar is.

 8. Hans Erren zegt:

  Avatar van Hans Erren
  Beste Frans,
  Wil dit kabinet iets doen aan de CO2 uitstoot dan kunnen ze niet om nieuwe kerncentrales heen. 1 Clauscentrale is al gauw 5000 windmolens, en maar 1 kerncentrale.

  De arbeider moet niet worden opgezadeld met dure stroom, en de meeste huizen hebben al dubbel glas.

 9. Henk Daalder zegt:

  Avatar van Henk Daalder
  Beste Hans,
  Die getallen slaan nergens op.
  Als de Clauscentrale (1200 MW) continu zou draaien, dan levert hij evenveel als ca 1200 windmolens van 3 MW.
  Alleen moet je bij die centrale permanent kolen blijven scheppen.
  Die windmolens doen onbeheerd hun werk, gratis. Hebje verder geen omkijken naar, kun je je CO2 budget voor nuttige dingen besteden, en steenkolen hoef ja dan al helemaal niet meer te kopen.

  En voor de kosten van een kerncentrale kun je nog veel meer windmolens kopen. Dat is dan nog exclusief het steeds schaarser wordende uranium…

 10. besserwessie zegt:

  Avatar van besserwessie
  Zou die Daalder tegen een molenwiek zijn aangelopen?
  Argumentatie middels verwensingen en verdachtmakingen.
  Niveautje hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *