Luchtkwaliteitoplossingen steeds concreter

Lichtgewicht overkappingen over drukke wegen kunnen de lucht in de stad een stuk schoner maken. Bijvoorbeeld in de regio Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.
Op dit plaatje een schets van zo’n overkapping van het Innovatie Programma Luchtkwaliteit.
Helaas houdt het IPL zich alleen bezig met snelwegen en niet met drukke stadswegen.

Vreemd eigenlijk, van een rijksoverheidsorgaan zou je verwachten dat ze zich ook opstellen als een soort backup instantie als een lagere overheid  onvoldoende in staat blijkt,  zijn verantwoordelijkheid te nemen.
Ze zouden daar ondertussen kunnen weten wat er allemaal haalbaar is en dus beoordelen of lagere overheden doen wat ze kunnen om het aantal van 18000 doden per jaar omlaag te krijgen. Dergelijke lichtgewicht tunnels houden de vieze uitlaatgassen binnen, waar ze met beschikbare technieken goed weggefilterd kunnen worden.

Uit de resultaten van het IPL komt een steeds concreter beeld naar voren.
Zo zijn er in  verschillende buitenlanden al installaties om de lucht in  tunnels  van stof te ontdoen. Niet vanwege de fijn stof problematiek overigens, maar om het zicht te verbeteren en minder ventilatie  mogelijk te maken. Want bij die tunels gaat het om de CO concentratie en die kan nog wel wat hebben, maar de roet laat het mistig worden in zo’n tunnel, dus wordt er bijvoorbeeld gewerkt met Elektrostatische Filters, voor een beter zicht. Die filters blijken behoorlijk effectief, ook voor de luchtkwaliteit.
Eigelijk zouden dergelijke Elektrostatische Filters ook voor auto-interieur lucht gebruikt moeten gaan worden.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Luchtkwaliteitoplossingen steeds concreter

  1. Robert Lenferink zegt:

    Avatar van Robert Lenferink
    Momenteel voer ik een studie uit naar de hhaalbaarheid van dergelijke overkappings-vormen. Dit lijkt me een geweldige toepassing.

    Ik ben op zoek naar partijen die mij kunnen helpen met het verwezenlijken van deregelijke systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *