Duurzame Dinsdag, Onze Zonnestroom

5 september neemt de bijna vertrekkende MP het duurzame dinsdag koffertje in ontvangst. En JIJ kunt een slim, origineel idee in dat koffertje krijgen als je dat beschrijft op de website van Duurzame Dinsdag.
Er zijn dan nog 2 weken om op de derde dinsdag in september die ideeen in de echte begroting te verwerken. Dat zal natuurlijk niet zo erg lukken, want de begroting is al klaar, maar het kan nog wel een rol spelen in de verkiezings campagne. En het gaat natuurlijk om de aandacht voor duurzame keuzes, en daarvoor is de verkiezingscampagne nu juist wel heel geschikt.

Het overhandigen van het Duurzame Dinsdag koffertje, wordt georganiseerd door de overkoepelende IVN organisatie.

Ik heb het idee van de Nieuwe Stadsauto alvast ingediend.
En het idee voor een gezamelijke nkoop actie om gezamelijk zonnestroom op te wekken met di panelen, Onze Zonnestroom
Dit is ook een wik waar de deelnemers zelf kunnen aangeven welk pakket zonepanelen gezamelijk ingekocht moet worden.
De aanbieders kunnen dit volgen en concurreren met een passend aanbod.
Deelnemers kunnen ook hun diensten aanbieden voor bijvoorbeeld het installeren bij mensen die dat zelf niet zo zien zitten.
De bedoeling is om de meeste daken van het land te bezetten met zonnepanelen, en zo nieuwe vervuilende, fossiele centrales overbodig maken.
Eigenlijk zou de regering voor dit doel zelf een zonne]cel fabriek moeten inrichten.
Maar wegens het marktfundamentalisme van de vorige rechtse regeringen komt dat er niet van.
Daarom blijven de prijzen hoog en de conversie naar een duurzame samenleving een toekomstig idee.
Terwijl het nu al kan. Op elk dak zonnepanelen en achteruit lopende stroom- meters.
Als die panelen goedkoper zijn en we monteren ze zelf op ons dak, dan is het een kwesit evan voldoende panelen maken of gezamelijk inkopen.

Nu al is er zoveel zonnepaneel productie capaciteit in de wereld dat di eelk jaar een Borssele centrale produceert, maar dan wel zonder het eeuwig gevaarlijke afval.

De karwei heeft op dit moment een aanbod voor een paneel voor 1300 EUR, een enorm bedrag dat zich pas in 7 jaar terugverdiend, volgens Karwei.Volgens kenners duurt het wel 50 jaar. Maar deze duurzame stroom verdient zich nog terug. Fossiele stroom zal alleen maar duurder worden.

Akzo heeft een paar jaar geleden al een fabricage proces ontwikkelt, waarbij een snellere terugverdientijd mogelijk is, maar helaas, door gebrek aan ondernemerschap, en klanten, ligt die mogelijkheid op de plank.

Als met de inkoopactie Onze Zonnestroom duidelijk wordt welke vraag er is, zijn ze misschien te overtuigen met een investeerder in zee te gaan voor een fabriek.

Even ter vergelijking, Japan heeft de grootste PV leverancier, en in dat land voorzien ze dat in 2020, 50% van hun stroom door zonnecellen geleverd zal worden.
En daar is echt meer voor nodig dan de Zonnecel fabrieken die ze daar nu hebben.

Dus daarom moeten wij ons ook als doel stellen om over 15 jaar, op 60% van de woningen, minstens 10m2 zonnepanelen in bedrijf te hebben.
De oude stroomleveranciers zullen veranderen naar een soort backup leverancier die vooral nachtstroom levert.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Duurzame Dinsdag, Onze Zonnestroom

 1. Denkwater zegt:

  Avatar van Denkwater
  Dat zal natuurlijk niet zo erg lukken, want de begroting is al klaar, maar het kan nog wel een rol spelen in de verkiezings campagne.

  Ze zitten er alleen nog maar om de oogst binnen te halen? Misschien dat de weersomstandigheden nog roet in het eten gooien.

 2. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  De nu bijna afgelopen hittegolf was natuurlijk zeer produktief voor zonnepaneel eigenaren.

 3. Floris Wouterlood zegt:

  Avatar van Floris Wouterlood
  Verschrikkelijk goed idee van de zonnepanelen. Goeverneur Schwarzenegger (California) was ons al voor (million solar roofs wetgeving), dus Balkenende kan niet wegkruipen.
  Er is een vereniging van zonnestroomproducenten in ons land: http://www.zonnestroomproducenten.nl
  en ik ben de voorzitter.
  vandaar.

 4. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Balkenende kruipt natuurlijk overal voor weg als hij er zin in heeft.
  Hij is al met zijn derde “kabinet” bezig.
  Het is overduidelijk dat er te weing zonnestroom producenten in het CDA zitten, anders was dat belang allang door het CDA afgedekt en ingevuld.
  Het CDA is typisch zo’n partij waardoor je een cynische bevolking krijgt, die te veel steun heeft om de macht uit handen te hoeven geven en te weinig interesse en steun in de maatschappij om dit soor duurzame ideeen te gaan steunen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *