De gebruiksaanwijzing van de gemeente Eindhoven

Er komen interessante tijden in de gemeente Eindhoven. Het nieuwe “college programma van afspraken” biedt allerlei aankopingspunten om wat van de gemeente gedaan te krijgen. Maar alleen als je als buurt zelf met een goed initiatief komt.

In het collegeprogramma van Eindhoven staat o.a.
Wij willen burgers betrekken bij ontwikkelingen die voor hen van belang zijn. Dat betekend ook: vertrouwen tonen in de beoordeling van burgers van wat goed is in hun omgeving en wat beter kan. We willen het enthousiasme, het meedenken en meewerken van burgers aan hun wijk stimuleren door plannen en initiatieven van ‘onderop’ serieus te nemen.

Zo’n uitspraak schept verplichtingen.
Dus kom op met die voorstellen.

Als er een idee opkomt dat op steun in de wijk kan rekenen, dan komt het er op aan het zo bij te schaven dat ze er bij de gemeente wat mee kunnen. Dan is het heel nuttig te weten hoe de gemeente werkt.
Dat gaat in de volgorde,
1. Ambitie
2. Programma
3. Projecten

De gebruiksaanwijzing van de gemeente Eindhoven.

1. Ambitie
Eerst moet je weten welke ambitie de gemeente heeft uitgesproken. Die zijn er vele, zoek iets waar jouw idee bij past. Hierboven staat er bijvoorbeeld een: Ze willen de burger meer betrekken bij wat de gemeente doet.

2. Programma
Om een ambitie te realiseren wordt een programma opgesteld, daar hoort een bepaalde hoeveelheid geld bij. De gemeenteraad gaat hierover. Maar ambtenaren stellen zo’n programma op. De vele ambtenaren zijn gegroepeerd in clubjes per aandachtsgebied. Tussen die groepjes bestaan grote verschillen, de ene staat meer open voor initiatieven dan andere. Je kunt ook zeggen dat het ene clubje zich arroganter opstelt dan het andere, maar dat is niet zo produktief. Bovendien kan zo’n club ook last hebben van bezuinigingen. Een gemeente heeft ook vele plichten, en als de beschikbare ambtenaren daar hun handen aan vol hebben, hebben ze weinig tijd om naar burgers te luisteren.

Ook al schrijven ambtenaren die programma’s en maken ze ook een schatting over de hoeveelheid geld die de gemeente er voor over zou moeten hebben, de gemeenteraad neemt er een besluit over.
Als dat gebeurt is, komt de volgende fase, de projecten.

3. Projecten
Het programma moet uitgevoerd worden, om de ambitie te realiseren. De “uitvoering”, daar kunnen burgers ook bij betrokken worden, graag zelfs, vinden ze bij de gemeente. Daardoor zullen activiteiten beter door burgers worden opgepikt en gewaardeerd worden.

Het komt er dus op aan projecten te bedenken die passen in de programma’s die de gemeente al bedacht heeft. Hoe beter iets past, hoe geinteresseerder de ambtenaren naar uw voorstel zullen luisteren.
In principe,
want ambtenaren zijn ook mensen met eigen voorkeuren en vele verborgen agenda’s.
Geduld en respect, en kritisch doorvragen werkt het beste.

Ook als het “programma” nog niet helemaal af is, is invloed mogelijk, maar dan moet je wel met goede, inhoudelijke opmerkingen komen, en de vinger aan de pols houden in welke richting het programma in wording zich ontwikkelt.
Bovendien moet het “politiek aanvaardbaar” zijn.

Nog even over het logo van de gemeente eindhoven, dat ziet er heel scherp uit, afstotend eigenlijk. Niet handig voor een organisatie die meer naar de burgers wil gaan luisteren.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op De gebruiksaanwijzing van de gemeente Eindhoven

 1. evy zegt:

  Avatar van evy
  @ Henk

  Gewoon omdraaien die handel. Waarom nodig je die ambtenaren niet gewoon uit om te vertellen welke programma’s en projecten in je buurt allemaal spelen en wat voor plannen er in de kast zitten. Scheelt een hoop werk.

 2. Lau Kanen zegt:

  Avatar van Lau Kanen
  In het collegeprogramma van Eindhoven staat o.a.
  Wij willen burgers betrekken bij ontwikkelingen die voor hen van belang zijn. Dat betekend ook: vertrouwen tonen in de beoordeling van burgers van wat goed is in hun omgeving en wat beter kan.

  Als dit een letterlijk citaat is, betekent het dat de Eindhovense coalitie ook nog een paar uurtjes bijles moet nemen in de Nederlandse taal. En dat de portefeuillehouder Onderwijs nog missiewerk heeft te verrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *