Slaaf van het grootbedrijf, zonder het te beseffen

Grote bedrijven brengen welvaart, maar ook veel schade. En dat vinden we gewoon. Bijvoorbeeld, onze eigen auto’s stoten giftige uitlaatgassen uit, waardoor we eerder sterven, en dat vinden we gewoon. Autoprogramma’s, op radio, tv en papier, hebben het alleen over die nieuwe designs, extra bekerhouders en trekkracht en reppen met geen woord over het belachelijke brandstof verbruik, ongestraft.

In NRC van zaterdag 25 maart, een groot artikel over een boek van John Perkins “Confessions of an Economic Hitman”. Als adviseur regelde hij dat grote bedrijven in arabische, afrikaanse en aziatische landen, hun gang konden gaan, en het als wingewest behandelden. Denk ook even na over dat woord “wingewest”, hoe komt het dat wij daar in onze taal een speciaal woord voor hebben?
Het boek is al van 2004, maar veschijnt nu in het nederlands, waarom zou er nú een artikel in de NRC verschijnen?

Zijn boek gaat over het verschijnsel dat de VS sinds de tweede wereldoorlog is veranderd van een gerespecteerde republiek, tot een rijk van het kwaad. Dat niet meer geregeerd wordt door een regering maar door een groep bedrijven en de topmensen daarin. Zij exploteren de goedkope arbeidskracht in arme landen, laten spullen maken en verkopen dat op de wereldmarkt. Of zorgen dat ergens de olie wordt opgepompd en afgevoerd. De VS gebruikt het meeste daarvan, en is zelf allang praktisch leeg.
Ik hoor het President Clinton nog zeggen, “we kunnen niet elk jaar een nieuw Alaska aanboren”, toch proberen ze dat te doen, en daarom voeren ze nu oorlog. En mogen onze soldaten oliemannnetje spelen in Afganistan.

Van de 100 grootste economieen in de wereld zijn er 52 geen land maar een bedrijf. En 47 van die 52 grote bedrijven komen uit de VS.
Dat zet de verkoop van onze lokale energie bedrijven in een ander licht, en ook de topbeloning van nu nog nederlandse topmensen.

Mijn advies, denk na welke gmeenschappelijke dienstbverlening we zelf, collectief, willen garanderen.
In Californie ging het licht uit, en de prijs van stroom daarna sterk omhoog.
Toevallig zijn er nu ook in Los Angeles de grootste demonstraties van slaven uit Mexico, die aan het werk willen in Los Angeles.
Als we onze energie voorziening zelf blijven regelen, kunnen we bijvoorbeeld de betuwe lijn rendabel maken door er windmolens langs te zetten.

Lees de verhalen over het boek achter de links.

Nu even praktisch, ook wij zijn slaven, weliswaar op een iets ander welvaartsniveau, maar veel meer keus dan slaven in afrika en azie hebben we niet. Dat is althans niet te merken aan ons gedrag. We doen vrolijk mee in de ratrace.
Onze eigen (soms persoonlijke) investeringen in opleiding en bijscholing, geeft meer kansen op eigen keuzes. Waar die grote bedrijven nog in slavernij termen denken (goedkope arbeid, en grondstof “voor het oprapen”) kunnen wij onze kennisvoorsprong inzetten om de wereld beter te maken. Niet door er op uit te gaan en handel te drijven, zoals de voorvaderen van de dictators uit Goes de slavenhandel ontwiikkelden.
Maar door slimmem toepassingen voor onze kennis te realiseren.

Zo hebben we een redelijk goedkope manier ontwikkeld om zeewater om te zetten in zoet water. Pas dat toe in Afrika, ook in Noord Afrika. Doordat we er zelf aan verdienen is ons corporate geweten gesust, en kunnen we de afrikaanse slaven toch laten meedelen in de vruchten van onze kennis.

Waarom zouden we Shell niet belonen als ze in Noord Afrika of elders biomassa plantages aanlegt voor duurzame brandstof? Misschien blijft het wel slavernij, maar een stapje minder erg dan het nu is. En we maken een begin met het verbreken van onze eigen afhankelijkheid van de olieslavernij.
Het systeem met eigen middelen van binennuit ombuigen met onze kennisvoorsprong.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Slaaf van het grootbedrijf, zonder het te beseffen

 1. Rob Heusdens zegt:

  Avatar van Rob Heusdens
  Shell gaan belonen???? Je kunt je eerder afvragen hoe het komt dat dat bedrijf ondanks (dankzij?) de crisis op de oliemarkt vorig jaar 23 miljard winst maakte!
  Jij en ik moeten daarvoor duurdere energie rekeningen gaan betalen!
  En waarom is die gasprijs gekoppeld aan de olie?
  Moeten we – terwijl we op ons eigen aardgas zitten – ook nog eens extra betalen omdat Bush een olie land binnenvalt en de olieprijs daardoor omhoog gaat.

  (’t valt overigens te beredeneren dat die stijging van de olieprijs een beredeneerd effect was van de illegale inval in Irak, op zo’n manier financieren we deze illegale bezetting).

  Overigens kan het energie vraagstuk worden opgelost op wereldschaal door in daarvoor geschikte woestijnstreken zonne energie centrales te bouwen, volgens het volgende principe:
  Je dekt een groot oppervlak af met glasplaten, de lucht daaronder zet door de hitte uit, en midden in heb je een grote schoorsteen waar de lucht doorheen stroomt, die een turbine aandrijft.
  Een proefcentrale staat al in Spanje.
  Je hoeft maar een fractie van de sahara daarmee vol te bouwen, en het wereldenergie verbruik kan daarmee opgewekt worden.
  De electriciteit kan vervolgens worden gebruikt om waterstof te produceren dat getransporteerd kan worden.

 2. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Kijk, dat is nu een voorbeeld van energieproductie waarvoor we Shell moeten belonen om er in te investeren.
  Dat belonen moet er voor zorgen dat zij de winst die ze ons hebben mogen aftroggelen, op een nuttige manier besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *