Motivaties van een blogger

fotoNee, ik ben niet blogmoe. Vandaag was ik bij een lezing van het studium generale van de TUE. Martijn de Waal vertelde over blogs, We-Media, of “actief publiek”.
Ook onze chef Volkskrant internet redactie werd geciteerd.
Martijn is aan het promoveren op dit onderwerp en had er dus een gedegen verhaal over.

Als je er meer van wilt weten, kijk op de www.denieuwereporter.nl Daar wordt door hem en anderen over bloggen en andere nieuwe vormen van “media” maken, geschreven.
De site is ook zelf een voorbeeld van verchillende technieken voor lezersinvloed op wat er op een pagina komt.
Zoals populaire reacties, recente reacties en meest gewaardeerde reacties. Toegankelijkmet tabs, zoals ikook al verschillende keren heb beplei voor de voorpagina van het vkblog, kijk maar eens, daar.

Een van de dingen die hij vertelde was de motivatie van bloggers, het komt van een onderzoek van de amerikaanse blogzoekmachine Technoratie, dus wellicht gekleurd naar het blog ethos in de VS.
Uit mijn hoofd, het onderzoek kan ik even niet vinden:

Ca 34% zegt te bloggen om als expert over een bepaald onderwerp gezien te worden
Ca 32% zegt te bloggen om zijn gedachten te publiceren.
Ca 20% zegt te bloggen om relaties te onderhouden of te leggen.

Eigenlijk zou de Volkskrant ook eens een dergelijk onderzoek onder haar eigen bloggers moeten houden.
Maar dan wel met een statistisch verantwoorde steekproef grootte, daarom ga ik nu geen eigen oproep doen om met de reacties op deze bijdrage, vast te stellen wat die volkskrant blogger motivatie is.
Maar even laten weten wat jouw drijft, welke motieven je allemaal voelt langskomen, daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

Zelf denk ik dat ook de mogelijkheid invloed uit te oefenen, voor veel bloggers belangrijk is.
Dat “als expert gezien willen worden”, dat is toch iets van een “extern referentiekader” hebben.
Mensen blijken te verschillen in de mate waarin ze dat externe referentiekader belangrijk vinden.
Kijk je voor een oordeel over iets eerst naar anderen, of ga je eerst bij je zelf te rade.

Ik denk, maar hoe goed ken ik mezelf, dat ik eerst bij mezelf te rade ga.
Het zou me overigens niets verbazen als dat voor meer dan gemiddeld bij bloggers het geval is.
Anders wordt het dat wel, dóór het bloggen.

Kijk nog even naar de kop van die website de nieuwe reporter , dat lijkt een plaatje maar met allerlei aanklikbare begrippen.
Ze hebben ook een wiki aangelegd, daarin is ook meer over die begrippen te lezen.
Een wiki is natuurlijk ook een uiting van “actief publiek”

Ik heb de toehoorders op de TUE dan ook opgeroepen, zelf eens een artikel op wikipedia te schrijven en je daarna te verbazen dat er ook anderen zijn die jouw tekst nog kunnen verbeteren.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

19 Reacties op Motivaties van een blogger

 1. christinA zegt:

  Avatar van christinA
  =Maar even laten weten wat jouw drijft, welke motieven je allemaal voelt langskomen, daar ben ik wel nieuwsgierig naar.=

  Waarom?

 2. alib zegt:

  Avatar van alib
  Ik stem voor D: anders.

 3. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Hallo christinA
  daar ben ik nieuwgierig naar door het amerikaans onderzoek van Technoratie dat dat deed onder vooral amerikaanse bloggers. Zie de cijfers in mijn blog.

  Ik vraag me af of dat onder nederlandse, Volkskrant bloggers anders is.
  Maar ik zeg er ook bij dat een echt onderzoek door de krant gedaan moet worden, als ze dat willen, om een voldoende grote steekproef te bereiken.

  En je moet van te voren even nadenken of er niet verschillende soorten bloggers zijn te onderscheiden.

  Ik ben er ook nieuwsgierig naar omdat ik als mede-redacteur van http://www.dse.nl graag meer actief publiek uit de regio Eindhoven zou zien op die site

 4. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Verklaar je nader alib

 5. christinA zegt:

  Avatar van christinA
  @henk daalder
  Ik blog omdat daardoor communicatie plaatsvindt. In dit geval (vkblog) met veel verschillende mensen. Vaak kan men daarvan leren.

 6. christinA zegt:

  Avatar van christinA
  =actief publiek=

  Hoewel uit Eindhoven, val ik echt niet onder het DSEpubliek. 🙂

 7. Wilma zegt:

  Avatar van Wilma
  Bedankt voor deze interessante link, ik ben ook benieuwd naar de motieven van de webloggers, de ontwikkeling van het weblog houdt me al van begin af aan bezig (en eigen rol daarin). groet, W.

 8. christinA zegt:

  Avatar van christinA
  @henk daalder
  Zonder email-adres ist slecht replyen.:)
  Ik bedoelde niets negatiefs, alleen interesseert me Eindhoven e.o. niet.

 9. Annet zegt:

  Avatar van Annet
  Waarom denk jij dat de motivatie van een volkskrantblogger anders zal zijn dan die van een nieuwereporter. Zijn wij (bloggers) niet allen experts, publicisten en netwerkers op ons eigen kleine blogeilandje?

  een (niet volkskrant) blogger 😉

 10. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Annet, je hebt gelijk dat we dat allemaal zijn, maar niet iedereen in gelijkemate op alle aspecten. De een is vooral netwerker, de andere vooral kritisch onderzoeker, weer eenandere vooral melder en beschrijver van iets (nieuws)

  Ik ben nieuwsgiering of wij in nederland een andere verdeling vande motivatie hebben dan in de VS.
  En wat die verdeling dan is. Welk soor categotrieen er te onderscheiden zijn.

  Dat is ook voor de volkskrant vanbelang, want als ze daar eenbeeld van hebben, dan kunnen ze daar de het blog op aanpassen. Zodat bloggers hier de instrumenten hebben die hen motiveren.

 11. Robert van Waning zegt:

  Avatar van Robert van Waning
  In dit verband is het interessant om te zien wat The Washingon Post doet:
  http://www.volkskrantblog.nl/pub/blogs/entry.php?id=32665

  Het “als expert gezien worden” is niet hetzelfde als ‘een extern referentiekader” hebben, maar juist als zodanig dienst doen, lijkt me.

  Of ik voor een oordeel eerst naar anderen kijk of naar mijzelf, hangt ervan af of ik verstand heb van het onderwerp. In de moderne journalistiek geldt echter het principe ‘Eerst het oordeel, en dan pas de feiten’. Op de website van De Nieuwe Reporter kom je daarvan veel voorbeelden tegen.

 12. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @Robert van Waning
  Ik bedoelde
  “als expert willen gezien worden”

  Dat extern referentiekader hoeft niet verkeerd te zijn, maar heeft wel effect op de motivatie.
  Dat heb ik nu aangepast in de bijdrage.

 13. Robert van Waning zegt:

  Avatar van Robert van Waning
  Wie als expert gezien wil worden, wil graag dienen als extern referentiekader voor anderen.

 14. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Maar ook alleen “status” kan de drijfveer zijn

 15. alib zegt:

  Avatar van alib
  Is dit ‘alib’ voor beginners?
  Er is het vastleggen van feiten. Er is het vastleggen van vermeende feiten. Er is het vastleggen van emoties. Er is het vastleggen van vermeende emoties. Tussen wezen en schijn grazen duizenden koeien op wereldwijde velden. Daar draaf ik rond. Als ’n wild paard.
  Het is D. En als je ‘D’ formuleert is het ‘E’ voor mij. Etcetera.

  Natuurlijk: iedereen is -uiteindelijk- te categoriseren. Zelfs Alib Bondon.

  De vraag is: waarom zou het je willen?
  Een andere vraag: wat schiet je ermee op?
  En nog een: word je daar gelukkiger van?

 16. Robert van Waning zegt:

  Avatar van Robert van Waning
  (Behoefte aan) status speelt altijd een grote rol, dus ook bij mensen die graag als extern referentiekader willen dienen voor anderen, als voor mensen die de status van hun externe referenten op zich willen laten afstralen, ter verhoging van hun eigen status. Als ik Hannah Arendt citeer, dan doe ik dat met een zekere trots dat ik bij haar een bevestiging vond van iets wat ik zelf ook wel ongeveer had bedacht, maar niet zo helder en raak kon formuleren.

  Om bij het voorbeeld van Hannah Arendt te blijven: Een citaat van haar kan ook dienen als kogelwerend vest tegen aantijgingen die mensen met dwarse en onwelgevallige opvattingen gedachten altijd kunnen verwachten. Een welgekozen citaat uit een gezaghebbende en onverdachte bron kan veel gekissebis besparen.

  Ik blog om mee te kunnen doen aan gesprekken over maatschappelijk en (wereld)politiek relevante kwesties. Het doorbreekt de passieve rol waarin de journalistiek de burgers het liefste drukt. Journalisten houden niet van discussies, en zeker niet van kritiek.

  Het bloggen doorbreekt het monopolie op meningsvorming dat te lang in handen is geweest van de journalistiek.

 17. Robert van Waning zegt:

  Avatar van Robert van Waning
  Die eerste zin loopt niet, maar helaas kan je op dit weblog niet achteraf je eigen tekst corrigeren. De eerste zin van mijn vorige bijdrage had moeten luiden:

  “(Behoefte aan) status speelt altijd een grote rol, dus ook zowel bij mensen die graag als extern referentiekader willen dienen voor anderen, als voor mensen die de status van hun externe referenten op zich laten afstralen, ter verhoging van hun eigen status.

 18. Denkwater zegt:

  Avatar van Denkwater
  @ H. Daalder

  Dit hadden we toch al eens gehad. Dit is zeker de uitzondering op de regel die je je eens in de zoveel tijd mag veroorloven?

  Hoe het ook zij, maar nu vanaf de andere kant: “Ik zie veel thema’s de revue passeren. Intelligent design, evolutie, politiek, gezelligheid, belevenissen, literatuur, kunst, filosofie. Ik kan niet 1 onderwerp kiezen, over veel onderwerpen heb ik wel eens iets gelezen, maar nergens heb ik me zoveel in verdiept, dat ik dat als enige onderwerp kan kiezen. Nergens kan ik mij beperken tot “State of the Knowlegde” of “State of the art”. Direct komt de kleur van mijn eigen denken, die de feiten zal vertroebelen met mijn eigen mening.
  Ik zal proberen de onderwerpen met gezond verstand te benaderen. Als ik dan eens aangevallen word, dan kan ik mij verweren met mijn [oprechte] bewustzijn dat het gezonde verstand niet onfeilbaar is.”
  Uit: http://www.volkskrantblog.nl/pub/blogs/entry.php?id=31322

  Verder reageerde ik bij Alib( http://www.volkskrantblog.nl/pub/blogs/entry.php?id=32750 ):
  Denkwater 16 februari 2006 11:53
  Voor iedereen die wil weten waarom ik blog, zij daar mijn schrijfsels, mijn ( http://www.volkskrantblog.nl/pub/blogs/blog.php?uid=752 .
  Dit blijkt dus ook een reactie te zijn op dit blog.

 19. Isis Nedloni zegt:

  Avatar van Isis Nedloni
  http://www.denieuwereporter.nl ik zal me daar in gaan verdiepen en weet ik dat vele bloggers verschillende motivaties hebben om te bloggen…met als deelgebied….dit te willen uiten…….naar buiten willen brengen…verslag doen van….delen van…leren van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *