Miljonair-ondernemers, bouwvergunnigen en gemeentepolitiek

fotoHet is een zeer ongemakkelijke combinatie, rijke ondernemers, en gemeente politiek. Vroeger kon je als miljonair nog wel eens een wethouder veschalken, maar sinds de invoering van het dualisme is de volksvertegenwoordiging de baas, en de wethouder moet bij onduidelijk gefoezel eerst de coalitie partijen meekrijgen.
En die partijen hebben weer een achterban die hen op de vingers kijkt.

In Flevoland kwam iemand in de problemen die wel eens wilde wonen naar het geld dat hij had, maar een bouwvergunning was onhandig, want de plaats en de woonwens paste niet.
Dus deed hij het maar zonder, en liep tegen de lamp.

In de regio Eindhoven, gemeente Nuenen, woont iemand met een bouwvergunning voor een nieuw huis van 620m3
Het maximum voor een woonhuis op het brabantse platteland, volgens het geldende streekplan.
Tot dan bijna goed, maar de overmoedinge ondernemer-miljonair maakte een tweede ontwerp voor een woning van 1400m3 en liet dat bouwen.
Om onduidelijke redenen, signaleerden de “handhavings”ambtenaren wèl de afwijking, maar gebeurde er verder niets.
Tot de bevolking de poltiek er op aansprak, en er na 4 jaar wat serieuzere handhavings acties geprobeerd werden. Tot dan toe was de gemeente al keuvelend “in gesprek” met de foute bouwer.
Keer op keer, overrede de bouwer de gemeente om er nog eens over te praten. Tot 2 keer werd de bouwer tot bij de hoge raad in het ongelijk gesteld.
Nu is hij er in geslaagd de meerderheid van de raad te bewegen een legaliserings besluit te nemen.
Het is nu aan de provincie Brabant of ze dat over hun kant laten gaan.
De bouwer heeft het oude ouderlijk huis naast zijn te grote villa gesloopt (zie foto) en wil nu een beroep doen op de “ruimte voor ruimte” regeling. Die is echter bedoeld voor varkenshouders die hun bedrijf opruimen. Deze foute bouwer heeft helemaal geen agrarisch bedrijf, alleen een rijtje percelen in het buitengebied.

Dat de gemeente toch het legaliserings voorstel goedkeurde is een teken dat ze murv zijn gemaakt, en politiek gewoon verder wilden. Maar zo tonen ze wel hun zwakte, bestuur is ook moeulijke zaken correct en eerlijk afhandelen. En fouten toegeven en dan oplossen. Als volksvertegenwoordiger, niet als “vriend van”.

Als de contacten met miljonair ondernemers zo transparant mogelijk gehouden worden, helpt dat de verkeerde schijn te voorkomen.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

9 Reacties op Miljonair-ondernemers, bouwvergunnigen en gemeentepolitiek

 1. J.hovens Greve zegt:

  Avatar van J.hovens Greve
  Henk,dan maar even via deze weg. Zou je eens reageren op mijn mailtjes,of komen ze niet aan?

 2. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Just,
  mijn antwoord was ondergesneeuwd…

 3. jacob hesseling zegt:

  Avatar van jacob hesseling
  klinkt niet echt fris he !

 4. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Ik heb als inspreker in de raadsvergadering me publiekelijk afgevraagd of ik nu in een corrupte gemeente woon of niet.
  Dat vonden ze natuurlijk niet leuk, maar het was de tweede speciale raadsvergadering op rij omdat legaliserings besluit erdoor te krijgen.
  Terwijl de gemeente als rechtvaardiging steeds volhoud dat ze “verwachtingen” heeft gewekt bij de foute bouwer.
  Dat gaat in hun visie zo ver dat je dan maar iets fouts wilt legaliseren, terwijl elders in de gemeente garages en dakkapellen moeten worden afgebroken.

  Ze demonstreren overduidelijk dat ze die ene miljonair heel graag terwille willen zijn, zonder de goede argumenten daarvoor te geven.

  Ik vind dus dat dat naar corruptie stinkt.

  Een bouwvergunning is een contract waar je je aan moet houden, punt.
  Gewekte “verwachtingen” doen niet terzake. Zeker niet als de regels helder zijn en je als overtreder al tot 2 keer toe, ongelijk hebt gekregen van de Raad van State

 5. elten zegt:

  Avatar van elten
  Behalve het door Henk geschetste probleem met rijke ondernemers die ten onrechte bouwvergunningen krijgen voor hun paleizen, is er het probleem van (rijke) bouwondernemers en hun grote invloed op gemeenteraden.

  Soest (en Soesterberg) zijn daar een mooi voorbeeld van. De truuk is ‘groen voor bouwen’ Door het zg. teruggeven van ‘groen’ aan de natuur mag er flink bijgebouwd worden elders in de gemeente. Zo heeft Soest in Soestduinen een perceel ‘teruggegeven’ en wordt er een nieuwe wildovergang aangelegd over de provincie weg Utrecht-Amersfoort. Kassa, 300 huizen erbij.

  Binnenkort komt daar het ‘teruggeven van groen’ van een stuk vliegbasis bij, om de rest dan vol te bouwen met bedrijven, horeca en huizen.

  Het lijkt overigens wel of in alle kleine en middelgrote gemeenten het beleid door de lokale bouwondernemers bepaald wordt.

 6. Gogan zegt:

  Avatar van Gogan
  Tomorrow, 1 march, at 10:00 a.m. you can read a kind of a bitter-sweet parody about permits (verguningen) and how much misery may be inflicted for only a 4 sq.m. shed (shoor)

 7. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Cogan, je bedoelt “schuur”

 8. Gogan zegt:

  Avatar van Gogan
  Jeah. Ik bedoelt “schuur”, you spelling pedant. And http://spectator.volkskrantblog.nl for the joy of my unrully self and the outrage of Amstelveens houthoofd bureaucracy, dammit! But then “Regels zijn regels” whether 4 sq.m of 1200 sq.m. irrelevant of the money difference, too. RIght ;-))

 9. TheoB zegt:

  Avatar van TheoB
  Lekker zooitje daar. Zo zie je maar weer,geld stinkt niet!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *