Groen Links plant bomen, voor schonere lucht en minder fijn stof

fotoGroen Links is een actie begonnen om langs alle wegen veel meer bomen geplant te krijgen.
De bedoeling is om daarmee het fijn stof van het verkeer af te vangen.

Ik heb dat al eerder voorgesteld en ben natuurlijk zeer te spreken over dit plan.
Volgens een nieuwsbericht zijn ze begonnen in Maastricht.
Gevonden via news.google.nl
Trouw toont een persbericht van Novum, waarin ze beweren dat Groen links zegt dat er jaarlijks duizenden mensen eerder sterven door fijn stof.
Het is echter niet Groen Links, maar het RIVM dat dat uitlegt in de jaarlijkse milieubalans.
Ze hanteren hiervoor het begrip  en eenheid DALY. Disability Life Years, “verloren, gezonde levensjaren”.
De huidige hoeveelheid fijn stof waar we hier chronisch aan worden blootgesteld, levert 18.000 DALY’s op.
Dat is 18.000 nederlanders die elk jaar, gemiddeld 1 jaar eerder sterven.
Het is eigenlijk wat ingewikkelder, maar dat moet u even opzoeken in die milieubalans van 2005.

Die extra bomen zijn een goed idee, alleen al het aanzicht ervan, zoals op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam,  doet verfrissend aan.

Maar ik ben hiermee nog niet klaar. De meeste schade doet fijn stof in de bebouwde kom, en juist daar is een versteningsoperatie aan de gang, inbreiden noemen ze dat.
Steden en dorpen mogen alleen uitbreiden (een nieuwe wijk inhet buitengebied) als ze eerst de resterende groene snippers in de bebouwde kom hebben volgebouwd. Zo gaat er in de stad en dorpen, waar het meeste verkeer is en de meeste mensen bij lekaar de hoogste concentratie fijn stof inademen, juist daar komt minder plaats voor extra bomen.
Dat is dus fout.
Utrecht is in het nieuws dat ze bomen in de stad alvast kappen voor dat een bouwplan is goedgekeurd, dat werkt sneller. Ook in Eindhoven gaat het zo, de ene ambtenaar speelt het spelletje mee met bomen-actie-groepen en de andere stuurt alvast de zaagploeg op pad.
En creert zo een voldongen feit.

Ook een feit is dat zo de stofinvangende capaciteit van de stad verkleind wordt.
U voelt hier nieuwe regelgeving aankomen. Lokale overheden moeten de stofinvangende capaciteit in stand houden en uitbreiden waar er te veel stof is, en dat is helaas overal. Want net als bij asbest is er geen veilige ondergrens voor fijn stof.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

9 Reacties op Groen Links plant bomen, voor schonere lucht en minder fijn stof

 1. Frieda Splitter zegt:

  Avatar van Frieda Splitter
  Henk: blijf dit soort ideeen bedenken. Je ziet dat er naar je geluisterd wordt!

 2. seneca zegt:

  Avatar van seneca
  Dus in plaats van fijnstof dwarrelen er nu massaal bladeren op de snelweg, vallen er takken af en blokkeert er zo nu en dan een door een storm gesneuvelde boom de A2 ?
  Een hele verbetering inderdaad…
  Het fijnstofverhaal is een Broodje Aap dat gebruikt wordt om verder te kunnen reguleren en heffingen op te kunnen leggen (Voor het milieu! Da’s belangrijk! Oh, dan betaal ik graag!).

 3. Robert van Waning zegt:

  Avatar van Robert van Waning
  Seneca, je noemt fijnstof een Broodje Aap verhaal. Heb jij een beter verhaal, dat volgens jou wél klopt? Wat komt er volgens jou dan uit de uitlaatpijpen van (vracht)auto’s en vliegtuigen? Gezuiverde lucht of iets anders wat goed is voor de gezondheid van mens, dier en plant?

  Wees reëel, en verkoop geen illusies. En haal niet de diep adem als je langs een drukke autoweg woont, wandelt, fiets of jogt. Voor jullie eigen bestwil. Want het spul komt heus ook in jouw longen en die van je kinderen terecht, of je het nu ontkent of niet. Iedere vijf seconden, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Als je wilt weten hoe het er uit ziet, moet je in de buurt van een drukke verkeersweg even met een vochtige lap over ramen, kozijnen en terrasmeubels vegen. Dat zit dus ook op de wanden van jouw luchtwegen..

  Ook hier in Amstelveen staan er veel scholen, huizen en kantoren binnen 100 meter van de A9. Rijkswaterstaat wil nu die weg verbreden van 2×3 naar 2×4 rijbanen. Onbegrijpelijk en onverantwoord.

  Steeds meer mensen willen minder verkeerslawaai en minder vervuilde lucht. Naarmate er meer wetenschappelijke informatie komt over de schadelijkheid van wegverkeer, zullen de prijzen van woningen, bedrijfsgebouwen en winkels in de buurt van drukke autowegen drastisch gaan dalen. Pas dan zal er sprake zijn van een economisch relvant signaal ‘uit de markt’ en gaan de mensen wel anders piepen.

  De economie reageert pas als er sprake is van een schaarste, die vaak door ‘economisch’ handelen is ontstaan. (Denk maar aan door Duitsland vervuild rivierwater dat voor Nederland als drinkwater moet dienen.) Vertrouw dus niet te veel op ‘de economie’, want die reageert meestal (veel) te laat als het om levensbelangrijke zaken gaat.

  Henk Daalder is goed bezig.

 4. seneca zegt:

  Avatar van seneca
  Ik zal de lieve lezertjes hier niet gaan vermoeien met een uitgebreide uiteenzetting maar kort en bondig verwijzen naar een tweetal artikelen:
  http://www.meervrijheid.nl/cgi/index.php?PM=6&PA=C&PT=2&PUID=24637&PST=51
  en van de Groene Rekenkamer:
  http://www.richel.org/grk/rm/6/index.html
  Verder bevestig je gelijk mijn bezwaar dat ik heb t.o.v. deze pseudo-wetenschap dat enkel dient om de macht te vergroten c.q. de belastingen te spekken: zaai angst en vertwijfeling en kom dan met De Oplossing. Dit gegeven kan je op allerlei terreinen toepassen: terrorisme, (jeugd-)criminaliteit, honger in de wereld, werkloosheid etc. etc.

 5. Robert van Waning zegt:

  Avatar van Robert van Waning
  Aha, er ís dus geen terrorisme, (jeugd-)criminaliteit, honger in de wereld, werkloosheid, luchtvervuiling, uitputting van grondstoffen, etc. etc.? Dat is het beste nieuwe dat ik in de afgelopen vijftig jaar heb gehoord, Seneca! Vóór die tijd geloofde ik als kind ook altijd alles wat mij door volwassenen verteld werd.

 6. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  De kreet “De groene rekenkamer” is zeer misleidend.
  Het is een club kernenergie-fans die nog een heel lange weg te gaan heeft om voldoende geloofwaardig te worden.
  Om te beginnen het afzweren van kernenergie

 7. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @cogan,
  I made your day.
  Los je probleem met GL op je eigen blog op.
  Ik ben geen GL lid, maar vind het natuurlijk wel leuk en verstandig dat ze mijn idee hebben overgenomen, of het ook hebben ontdekt.

 8. seneca zegt:

  Avatar van seneca
  @Robert van Waning: wat kinderachtige reactie. De overheid spint garen bij zoveel mogelijk ‘problemen’ die zij vervolgens gaan ‘oplossen’. Als jij dat niet ziet, is dat jouw probleem.
  Dan de economie. Het bedrijfsleven heeft niets aan zieke, dode of arme klanten want daar kan je niets aan verkopen. De overheid daarentegen kan ziekte, dood en armoede goed gebruiken voor haar eigen doeleinden namelijk het vergroten van haar macht en inkomsten. Verder beleid zij haar ‘zorg’ hierover slechts met de mond want zij is gebaat bij zoveel mogelijk problemen.
  Mocht je wat verder willen kijken dan je neus lang is dan kan je terecht op de volgende sites: http://www.vrijspreker.nl, http://www.meervrijheid.nl, http://www.maurice.nl en http://www.techcentralstation.com

 9. Robert van Waning zegt:

  Avatar van Robert van Waning
  Seneca, je schrijft: “De overheid daarentegen kan ziekte, dood en armoede goed gebruiken voor haar eigen doeleinden namelijk het vergroten van haar macht en inkomsten.”

  Zolangzamerhand raak ik geïnteresseerd in je opleiding, achtergrond en beweegredenen. Een econoom ben je niet, dat staat nu wel vast. Hun vak is weliswaar geen wetenschap, maar het zijn geen domme mensen. En evenmin een politicoloog, socioloog, psycholoog of jurist. Medicus ook niet, lijkt me, want ook die denken en praten niet zo gemakkelijk en vrijblijvend over (misbruik van) armoede, ziekte en dood. Laat mij raden: Stratenmaker op zee, misschien? Autoverkoper op Vlieland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *