Friesland: Winst uit windmolens €1,75 miljoen

fotoBij Dokkum zijn plannen voor het gezamelijk winnen van windenergie. Duurzaam Dongeradeel heten ze. Een aantal windmolen-eigenaren wilde een grotere molen. Maar dat doen ze nu samen met de andere inwoners van de gemeente.
De oud eigenaren krijgen 55% van de aandelen, en 35% van de winst. De andere 45% van de aandelen is voor de nu nog molenloze inwoners van Dongeradeel. Zij krijgen 45% van de winst, de resterende 20% gaat naar een fonds voor de verdere duurzame ontwikkeling van de gemeente.
Deze week houden ze publieksbijeenkomsten in alle dorpen.

En de gemeente houdt een internet peiling, met gedegen informatie op de gemeentelijke website.
Alleen voor inwonders van Dongeradeel, ouder dan 12.
Met guldenlijn, stel ik een dergelijke aanpak voor

Nu maar hopen dat provinciale staten van Friesland zelf ook genoeg Fries is, en dit plan steunt.

De foto is van de gemeente, maar de versie hierboven heb ik wat zonniger gemaakt. De foto die de gemeente toont bij de peiling ziet er een stuk somberder uit. Als dat maar niet bedoeld is om de stemming te beinvloeden….

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Friesland: Winst uit windmolens €1,75 miljoen

 1. Robert van Waning zegt:

  Avatar van Robert van Waning
  Een mooi initiatief, lijkt me. Sommige dingen gaan de goede kant op. Je zou alleen wensen dat tegenover ieder project tot productie van energie een gelijkwaardig project zou staan ter bespáring van energie. Bijvoorbeeld zonneboilers, snelheidsbeperkingen, het propageren van gemeenschappelijk vervoer en planologisch beleid dat mobiliteit afremt ipv bevordert.

  Boven je weblog staat een mooie foto van luchtvaartsmog. Je weet hopelijk dat die blauwe lucht helemaal wolkenloos was geweest als het vliegverkeer niet voortdurend waterdamp en condensatiekernen in de hogere luchtlagen achterliet? Die luchtvaartsmog beïnvloedt permanent de kwaliteit en kwantiteit van het zonlicht dat het aardopervlak bereikt. Dit kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven, o.a. voor weer en klimaat. Meteorologen hoor je daar zelden over, terwijl het toch hun ‘viswater’ is dat daar bedorven wordt.
  Zie http://www.meteologica.nl.

 2. anoniem zegt:

  Avatar van anoniem
  Henk,
  Kun je er ook nog wat andere molens inzetten, en dan in een mooie lijn van zes stuks, want dat is het plan,zoals we dat in Nederland mooi vinden. Deze Duitse cluster vind ik foeilelijk.
  Jaap Langenbach,
  zie http://home.planet.nl/~windsh/nieuws.html.nl

 3. Jaap Langenbach zegt:

  Avatar van Jaap Langenbach
  De juiste link naar info over windenergie moest zijn:
  http://home.planet.nl/~windsh/nieuws.html
  Jaap Langenbach

 4. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Dit is zoals de gemeente Dongeradeel het voorstelt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *