Het leven op het platteland is beter

fotoIk woon op ca 12 km van het centrum van Eindhoven. aan de rand van een klein dorp met een friettent, 1 cafe, een chinees en een gewoon restaurant. De kruidenier is al met pensioen, maar hobbiet er een beetje bij met courant, goed houdbaar spul en groente en fruit, zijn echte hobby. En hij is natuurlijk aardig.
Ik kijk uit over een maisveld, 30% van het brabanste agrarisch gebied is nog maisveld. Mijn uitzicht ligt nu braak.
Vorig seizoen had de boer gras gezaaid. Dat zag er beter uit, maar bood ook een excuus om vaker mest te injecteren.
Want de boer is eigenlijk geen boer maar varkensvlees industrieel.
Aan de andere kant van het maisveld, 400 m verderop, ligt een oud agrarische buurtschap, dat al honderden jaren bestaat. Die kennis verzacht het beeld van moderne en wat minder moderne nieuwe schuren.

De foto is echt, alleen de kleuren zijn wat versterkt, oktober 2005 geloof ik. De agrarische buurtschap ligt links van de regenboog, net buiten beeld. Een van de boeren is nu gepensioneerd, en is mijn buurman geworden, zo kijkt hij nog steeds over zijn land uit.

Op dit moment is mijn werk aan de, dichtstbijzijnde, rand van Eindhoven, op fietsafstand. Ik zie onderweg dan ook vooral platteland en sluipverkeer. Want de officiele wegen naar de stad staan elke morgen potdicht, omdat het lokaal bestuur het verdomd Dynamisch Verkeers mangement in te voeren. Ze kunnen zich de vele onnodige slachtoffers veroorloven omdat de politiek (de coalitie partijen) te dom en/of te corrupt is, publiekelijk de waarheid onder ogen te zien.
Gelukkig is fietsen ook de kortste route, en veruit de mooiste.
Het leven op het platteland is beter.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Het leven op het platteland is beter

 1. Zwollywood zegt:

  Avatar van Zwollywood
  Mooie regenboog Henk, tot op de grond zichtbaar.

 2. TheoB zegt:

  Avatar van TheoB
  Met je laatste zin ben ik het helemaal eens.Met je foto ook trouwens ,hartstikke mooi.

 3. arie zegt:

  Avatar van arie
  Het leven op het platteland beter? Ik vraag het me nog steeds af. De plattelander klaagt minder misschien. Of heeft iets meer trots:Blut und Boden…?
  Zojuist in de regen naar de bakker. Geen openbaar vervoer in de buurt. De bibliotheek gesloten maar ik wil Slauerhoff lezen. Later. Ze hebben Slaueroff niet. Naar de stad, boekhandel? Wij kunnen het voor u bestellen.
  Gisteren m’n dochter naar school gebracht: geen bus en trein, met de auto van de buren. Sluipverkeer volop, ook hier. En dat is toch wel een speciale categorie die zich niets van God, Allah en wat dies meer zij aan collega’s aantrekt, in het verkeer.
  Winkelniveau treurig. Postkantoor?

  En het ergste zijn de stedelingen die – zonder cursus – net op het platteland zijn komen wonen. Lees daarvoor de onvolprezen papieren krant van gisteren.
  Ik mag mijn trekkertje niet voor 08.00 uur starten ten einde naar het land te gaan om groenten te oogsten en via een lang procédé bij de klant te krijgen. Vers voor de gezond en bewust levende mens. Het lawaai meneer. Maarwel hullie zoontje met bromfiets à la pizzakoerier door de buurt.
  En dit is geen casuïstiek.
  Het platteland is ook niet alles. Er gaan stemmen op om grote delen van Twente op bepaalde tijden af te sluiten voor buitenstaanders. Omdat ze zich gedragen als … buitenstaanders.
  De regenboog, ja die is mooi. Als foto ook. Maar die heb je ook niet elke dag. Henk, kijk uit voor de aanzuigende werking, je woont nu lekker op het randje 🙂

 4. arie zegt:

  Avatar van arie
  Waarom zwart?
  Tweede keer moet ook Slauerhoff zijn, me -h-, voordat een eskimo-hoofdman hierover valt.

 5. Beus zegt:

  Avatar van Beus
  Het mooiste is dat je weer werkt hebt. Je mag je profiel wel eens veranderen.
  Zo’n mooie regenboog zie je zelden. Je moet een gelukkig mens zijn met al die mooie landschappen, etc.

 6. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Mijn profiel verandert niet, want ik blijf werkzoekend.
  Mijn huidige werkgever wil me voorlopig maar een half jaar hebben.
  Ze beloven in mei meer duidelijkheid te geven.
  Mijn slaris is ook maar marginaal hoger dan mijn WW uitkering daarvoor. Maar ik had niet veel te kiezen en bovendien is het leuk werk. Past goed bij mijn journalistieke vaardigheden, ook al is het een echte IT rol. Maar het huidige salaris is te laag om het jaar in jaar uit te willen blijven doen voor dit geld.

  Nog steeds werkzoekend dus, hoewel ik een beter aanbod van mijn huidige werkgever met belangstelling tegemoet zie.
  Ik doe gewoon mijn best om goed en professioneel werk af te leveren.
  De ideeenbus heeft nu elke week dat ik in dienst ben een idee van mij ontvangen. En het idee voor volgende week is al in wording.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *