Gemakkelijker ontslagen worden als je goed bent opgeleid?

fotoTweede kamerlid Gerda Verburg, kwam vorig jaar met het plan om ontslag gemakkelijker te maken als  een medewerker goed is opgeleid, dus als de werkgever daar goed voor gezorgd heeft.
Op zich is het vreemd als een voormalig CNV’er voorsteld om ontslag gemakkelijker te maken.
De FNV blijkt dan ook erg tegen het plan.

Toch zit er een bepaalde balans in dit idee.
– Als een werkgever een bepaald persoon kwijt wil, dan kan dat in dat plan alleen gemakkelijker als die medewerker in het bedrijf een goede opleiding heeft gekregen. Zodanig goed dat hij buiten zijn oude bedrijf goed in de arbeidsmarkt ligt. Een werkgever die weinig opleidings budget heeft geinvesteerd in die medewerker moet het hem moeilijk kunnen ontslaan, of bijv alsnog de kosten en tijd vergoeden die een aanvullende opleiding kost.
Hier zit de balans in het geld, dat opleidings geld en tijd moet een werkgever altijd investeren, ook in een medewerker die hij wil ontslaan.
– Een bedrijf dat reorganiseert, en meerdere medewerkers kwijt wil, zou dan gemakelijker de goed opgeleide medewerkers kwijt kunnen, maar waarschijnlijk niet willen.
Hier zit de balans in het kiezen van de medewerkers die het beste ontslagen kunnen worden. Dat zijn zij die door hun oude werkgever zo goed zijn opgeleid dat ze gemakelijker een andere baan vinden.

Ik heb zelf een aanpak uitgewerkt onder de naam mooiweerwerk. Daarbij gaan werklozen als vrijwilliger, innovatief werk doen bij potentieele werkgevers. Het moeten wel klussen zijn waar ze iets van leren.
Hierbij zit het probleem in het motiveren, verleiden van werkgevers, die innovatieve klussen te bedenken.

Hoe ze het ook veranderen, mensen zonder betaald werk moeten altijd met een of andere opleiding bezig zijn, en die moet geheel of bijna geheel betaald worden door iemand anders dan de werkloze. Die heeft daar met de opnieuw verlaagde en ingekorte WW uitkering geen geld meer voor.
Werklozen horen niet zomaar thuis te zitten, maar te leren. Ook FNV’ers ontkomen daar niet aan.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

10 Reacties op Gemakkelijker ontslagen worden als je goed bent opgeleid?

 1. Motek from Space zegt:

  Avatar van Motek from Space
  …er zijn al vernieuwde WIW banen uitgevonden: de participatie-banen; mensen met uitkering onder dreiging van sanctie in laten schrijven bij een “vrijwilligersbank” om te werken voor de uitkering..

  en Gerda Verburg heeft 2 tongen gekregen in 10 jaar tijd..

 2. jacob hesseling zegt:

  Avatar van jacob hesseling
  Henk zoek even een bestuurder met pit voor me die wel assistentie bij het opzetten en bijhouden van zijn website en andere communicatie kan gebruiken ik kom direct! Overigens ook voor de oplossing van alle andere bestuurlijke en organisatie problemen stel ik mij graag beschikbaar! Practisch geen probleem dat ik niet mee opgelost heb ! Goedezaak hiermee bezig te zijn ! Succes verder!

 3. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @motek
  Mensenmet een uitkering verplicht vrijwilligers werk laten doen, is niet de bedoeling
  Dat is ook niet vijwillig.
  Het gaat er om dat ze tijdens hun uitkering nieuwe dingen leren, waardoor ze dichter bij de arbeidsmarkt komen, of dichter bij een betere baan.

  Daarom moet dat vrijwillgerswerk ook om innovatieve activiteiten gaan. kijk maar op http://www.mooiweerwerk.nl

 4. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @Jacob
  Ik geloof dat de provincie Brabant een strategische communicatie medewerker zocht. Iets voor jouw?
  Hun website is ook een puinhoop. Ze zitten te veel vast aan microsoft, dat is ongezond.

 5. anoniem zegt:

  Avatar van anoniem
  Laat ik het mooiweerdenken noemen. Als je dit idee goed vind dan weet ik er nog wel een. Ontsla eerst medewerkers die verder van het werk wonen. Als ze nieuw werk vinden, dan zal dat gemiddeld minder ver zijn, dat is wat de statistiek leert. En dus bespaart dat de samenleving als geheel die extra druk op het milieu. Misschien is dit de oplossing voor het klimaatverwarmingsprobleem!

  Het is natuurlijk discriminatie. Vooral als die goed opgeleide werker een vrouw van buiten europa heeft, die het land uit zal moeten als hij geen vaste baan meer heeft.

  Het is discriminerend naar de oudere werker die misschien meer ervaring heeft, maar in NL telt meer dat hij/zij duurder is. Vraag het maar aan een expat.

 6. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @anoniem
  Goed punt, negatieve bijverschijnselen zijn een indicatie van een slecht bedachte regeling.

  Maar ook het andere: als ver weg wonende medewerkers eerder ontslagen worden, hlpt dat niet, want juist het forensen ontaat doordat mensen dichtbij huis juist geen geschikt werk kunnen vinden.

  Die extra aandacht voor de “opleidings toestand” van de medewerkers is wel goed. Kan natuurlijk ook op andere manieren verbeterd worden.

 7. jacob hesseling zegt:

  Avatar van jacob hesseling
  Henk ik denk dat als ze jou 1 procent van het jaarlijks reintegratiebudget van een paar miljard? zouden geven, kwamen we vast verder kwamen. Beveel mij aan bij de bij de provincie Brabant persoon, ambtenaar/bestuurder die verantwoordelijk is!
  Alleen via ons kent ons procedure nog bemiddelbaar! Ik wacht op de post!

 8. arie zegt:

  Avatar van arie
  Het kleurenpalet van de werkelijkheid is sinds die frivole haarlok bij mevrouw Verburg wat in de war geraakt.
  Mensen die gemotiveerd studies oppakken t.o.v. mensen die het wel goed vinden, de kantjes eraf lopen of het al zeggen te weten. Categorie twee wordt beloond.
  Dat iemand een goede opleiding heeft, bij blijft is lang niet altijd de verdienste van de werkgever (stimuleren en/of meebetalen). Velen doen dat op eigen kracht en investeren in veel opzichten daarin ruim. Deze categorie zou dus als eerste ‘afgevoerd”
  worden bij ontslage bv. als gevolg van reorganisatie!?
  Ik vermoed dat ik een en ander niet goed begrepen moet hen. Anders adviseer ik: doe als Karel de Grote, blijf analfabeet.

 9. arie zegt:

  Avatar van arie
  In feite wordt in het plan van Verburg iemand gestraft omdat hij/zij goed is opgeleid.
  Daar zitten nog twee negatieve kanten aan:
  1. Er is een aantal mensen dat weinig interesse hebben getoond in verdere ontwikkeling/opleiding. In haar plan worden die beloond.
  2. In de eerste zin leg je een causaal verband tussen opleiding en de verdienste van de werkgever daarin. Het is de inpanning van de werknemer die dat soms (deels) vergoed krijgt. Maar soms is het puur de inspanning en de bekostiging door de werknemer. En als dank daarvoor…
  Sinds de frivole grijze haarlok van mevrouw Gerda Verburg is het kleurenpalet van de werkelijkheid bij haar een beetje in de war geraakt.

 10. arie zegt:

  Avatar van arie
  henk, doe maar een reactie weg, het leek dat-ie niet op je schermje kwam en aangezien ik m’n mening zo belangrijk vind…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *