Eindhoven tast in het duister op lichtstadsite

fotoDe gemeente Eindhoven wil graag lichtstad zijn. Dat begint werkelijk een beetje gestalte te krijgen. En om dat aan de wereld te tonen is er een speciale website voor ingericht, www.lichtstad.eindhoven.nl waarop je de verschillende locaties kunt bekijken. Dat streven is een pluim waard, het licht en die website. De website is een internet kaart van de stad.

Helaas, er zijn wat problemen met die site.
Hij is zo donker uitgevoerd dat de informatie op de kaart onzichtbaar is. Als je de helderheid van je computerscherm naar maximaal draait, dan is er nog wel mee te werken. Een tip dus.
Ook blijkt uit de website niet hoe je die locaties nu kunt bekijken.
– de homepage toont een aantal foto’s die niet aanklikbaar zijn en een menu dat half verborgen is achter de foto’s
– eenmaal de kaart-website binnengestruikeld zie je de plattegrond van eindhoven, tenminste, het patroon van stadssnelwegen, eindhoven is bestuurlijk alleen maar, vooral, een stel stadssnelwegen.
Als je de weg kent in dat patroon, dan kun je nog wel een beetje de weg vinden op deze lichtstad website.
– Vervolgens de laatste horde, een van de knoppen is een ”i” knop, als je die aanklikt, verandert de muis in een klein zwart vierkantje met een i erin. Daarmee kunje plaatsen op de kaart aanwijzen, waarvan dan, eindelijk foto’s verschijnen van de lokaties.
Alleen, let op, de LINKER onderkant is de punt van de muis.
En een detail is dat de muis zwart is op een zeer donkere kaart, eigenlijk niet te zien, tenzij je de helderheid van het beeldscherm omhoog draait.

Verder zouden ze de foto’s wel wat van meer informatie kunnen voorzien. Zelfs ik ben regelmatig gedesorienteerd door die foto’s, als ik me afvraag waar die is genomen.
Terwijl ik toch al fietsend, meer dan 25 jaar de eindhovense straatlucht schoonmaak met mijn eigen longen.

Sommige lichtobjecten zijn evenementen, die zijn dus niet altijd te zien.
Andere heb ik nog nooit gezien, zoals sommige op het TUE terrein, misschien komen die nog als ze daar het 50 jarig bestaan van de TUE vieren.
Andere zijn nieuwe ledverlichtings-strepen (eigenlijk stippellijnen) op de straat, om auto’s in goede banen te leiden.

Het mooist vind ik zelf, geloof ik,  de gekleurde verlichting in sommige tunnels onder het spoor dat de stad in tweeen verdeeld.
Die tunnels hebben een centrale autobaan en verhoogde fiewtspaden ernaast, met pilaren tussen de autobaan en de fietspaden.
De 3 gebieden hebben ieder hun eigen pastelkleur verlichting. Een stuk beter dan de deels kapotte TL lichtbakken van vroeger.
Interessant is ook of de graffitti artiesten er een aangepaste stijl bij gaan ontwikkelen. En of ze elkaars kunstwerken een beetje respecteren.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Eindhoven tast in het duister op lichtstadsite

 1. Isis Nedloni zegt:

  Avatar van Isis Nedloni
  Ballonnen boven een kaart ruikt naar kunst

 2. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Sommige dingen lijken ook wel kunstzinnig bedoeld.
  Maar meer ingangen vind je op de http://www.dse.nl/cultuur/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *