Werkevers oefenen voor criminele organisatie

fotoWerkgevers club BZW uit Brabant adviseert haar 2300 leden, niet mee te werken aan de provinciale risicokaart. Op die kaart wil de provincie Brabant voor iedere burger zichtbaar maken welke risico’s er ergens zijn. Bijvoorbeeld een vuurwerkopslagplaats, LPG tankstation, vergif opslag. Op zo’n risicokaart kun je dan zien of er bij jouw in de buurt ook iets is. Of dat je op je dagelijkse route ergens langs komt. Zo heb ik in Eindhoven op een bepaald industrieterrein gewerkt, op Strijp 2, en op een morgen moesten we het gebouw evacueren en naar een bepaalde hoek van het terrein lopen. Het bleek dat in een ander gebouw een vat met zeer giftige vloeistof was omgevallen en dat de damp eerst moest vervliegen. Nu wil de BZW dat haar leden dit soort informatie geheim houden, want ze zouden zich kwetsbaar maken voor terroristen. Nu kunnen dat soort criminelen heel gevaarlijk zijn, maar of ze door zo’n risicokaart nu veel gevaarlijker worden, dat betwijfel ik zeer. De BZW maakt zelf de maatschappij zo wel gevaarlijker. Want de openheid die een risicokaart geeft, legt ook een druk op het veilig werken en nog beter overwegen of alle benodigde veiligheids maatregelen echt wel goed zijn afgesproken. Dat zal ook wel de echte reden zijn van het BZW bezwaar. De directeur van een regionale bierfabriek is ook voorzitter van de BZW. Ik vraag me nu af, als ik daar langs fiets, hoe giftig al die damp daar is en hoe groot de kans is dat het daar een keer fout gaat. Ook bij Bavaria hebben ze vast gevaarlijke spullen en het lijkt me voor een bierfabriek niet verstandig daar geheimzinnig over te doen. Slecht voor het image, meneer Swinkels, zonde van al die reclame euros. Ik roep de ondernemers onder ons op, te stoppen met het geblaat over “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen” en het nu eens gewoon te doen, en wel eerlijk en open te melden wat er te melden valt. Kies voor openheid en voor je buurman, de burger ipv de eerste stap van een criminele organisatie, in zo’n organisatie, daar werkt u toch niet? En daar kopen uw klanten toch ook niet? Bovendien, ooit komt die onveiligheid toch uit. Die openheid hoort bij crisismanagement. Dan, maar ook nu. Op haar website toont de BZW haar verwrongen beeld van veiligheid.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *