Wanneer de dollar keldert

fotoHet VPRO programma tegenlicht hield vandaag een denkbeelding, niet echt, scenario tegen het licht over de gigantische leningen die de VS heeft open staan. Wat zou er kunnen gebeuren als er iets “fout” gaat op de valuta markten, en als in een professionele reactie van de mensen op die financieele markten over de hele wereld, de Dollar masaal gedumpt wordt en de waarde ervan keldert? Dat leidt in dat scenario tot heel dure brandstof in de VS, ze isoleren zich vervolgens bijna geheel van de rest van de wereld. Geen vliegtuig gaat er nog naar toe, en belangrijker, al dat pensioengeld van ons, dat aan de VS is uitgeleend, dat betalen ze even niet terug. Het is sowieso nog maar de helft waard…. Gelukkig is er ook nog een ander scenario denkbaar, dat is een zachte landing. Maar iedere expert die in het programma aan het woord komt, zegt dat het eindresultaat het zelfde is: De VS leven op veel te grote voet, ze staan te veel rood en dat moet ophouden, ze moeten met 2 keer zo hoge prijzen leren leven, en hun spullen weer echt verkopen in het buitenland. Zodat ze zelf hun geld weer gaan verdienen ipv alles wat ze doen met buitenlands geld te financieren. Eigenlijk wordt de Irak oorlog vooral door betaald met geld dat de Chinezen in de VS investeren. Misschien niet rechtstreeks, maar zonder die chinese investeringen komt de VS nergens meer. Op de VPRO website is meer inhoudelijke onderbouwing te vinden, zoals we van ze gewend zijn.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

7 Reacties op Wanneer de dollar keldert

 1. Anarchist zegt:

  Avatar van Anarchist
  Al jarenlang bekend. Maar tot nu toe werden al die kritische economen (de breedsprakige democraat LaRouche is er een van) die met een doemscenario aan kwamen zetten in de hoek van ‘het fascisme’ geduwd omdat ze het financiele zelfmoordbeleid van Amerika koppelen aan prozionistisch avonturisme (‘empirebuilding’) die de ontkenning zou zijn van de Amerikaanse samenwerkingsdroom.

 2. Gyrinus natator zegt:

  Avatar van Gyrinus natator
  In Nederland doen we er verstandig aan geen voorbeeld te nemen aan de amerikanen,maar we zijn m.i hard op weg het wel te doen.
  Berichten over steeds meer nederlanders met schulden en een overheid die dit stimuleert…
  Goede raad is duur…
  Je kunt een euro maar 1 keer uitgeven..
  Anders komt vanzelf de bank aan de deur..
  Schulden..begin er niet aan..
  (stel dat je ziek wordt,werkloos,scheiden gaat…)
  Huren kan toch ook?
  Ik ontvang rente ipv te betalen..
  dat is erg prettig kan ik u melden..
  stijgende rente is niet erg…integendeel,
  maar sterkte voor allen met schulden
  Van mij mag het economisch ook goed blijven gaan hoor..
  de huren moeten echter niet te hoog worden..
  niks geen liberalisering!!!
  Weg met de armoede

 3. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @Anarchist
  knap hoor, een lange zin over 6 regels.
  De VS hebben toch maar, wegens geldgebrek, besloten niet in te grijpen in Iran en Noord Korea.
  Dat mocht vast niet van de chinese geldschieters

  @Gyrinus natator
  Het punt is wel at door te lenen, je kunt investeren in een activiteit die meer geld oplevert, dan wanneer je het geld op de bank laat staan.
  Meestal, vaak, levert ondernemen meer op.
  Maar het risico is natuurlijk ook eeen stuk groter
  En zolang ze je in de VS geld willen lenen…

 4. Qabouter zegt:

  Avatar van Qabouter
  Ik heb de aflevering eens via de stream op internet gekeken. Het is een verontrustend beeld. Het is ook wat eng om te zien in het scenario hoe typisch de reacties zijn. De uitspraken van Bush zijn typisch amerikaanse standpunten zoals Bush die zou brengen.

  Er van uitgaand dat dit scenario echt mogelijk is, denk ik echter dat de eerste klap erg hard zal zijn. Maar de nasleep is vooral voor de VS hard. Europa zal stabiliseren en samen met Azie en het midden oosten een prima nieuwe economie kunnen opzetten.

  Het grootste gevaar is het krachtige militaire apparaat dat de VS in kunnen zetten om te halen wat ze niet meer zomaar krijgen.

 5. elten zegt:

  Avatar van elten
  Ik kopieer hier maar even mijn reactie in de VPRO Tegenlicht Blog:

  Daar stelde Visser de vraag naar beleggingsconsequenties igv val van de &US

  Elten

 6. elten zegt:

  Avatar van elten
  Ik probeer het nog een keer.

  Elten

 7. elten zegt:

  Avatar van elten
  Zo te zien lukt het niet om geselecteerde txt dmv cut en paste in dit bericht te verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *