Steun de uitdagers! Hoeveel betaalt U?

fotoUit het REA advies aan de regering van 24 november blijkt dat we meer moeten investeren in onderwijs, opleiding en R&D. En dat zowel overheid als bedrijven dat moeten betalen. Dat is het belangrijkste advies van de REA. Het is eigenlijk te gek dat er in een blad als Computable staat dat er nog steeds een tekort aan ICT’ers is terwijl er zoveel werkloze ICT’ers zijn. Daar blijkt de domheid en angst om iets fout te doen uit bij het bedrijfsleven. In een leer en ontwikkelings context is het toegestaan zelfs goed om af entoe fouten te maken. Maar leer je van en daar is het om begonnen. Want als je slimmer wordt, als bedrijf en als medewerker, dan kun je gemakkelijker een economische verbetering realiseren. En ieder bedrijf zit in die groei en ontwikkelings context. Leer iets nieuws, blijf slim en wordt nog slimmer. De gewenste ontwikkeling kan beinvloed worden door het concurrentielandschap slim vorm te geven. De REA signaleert een ontwikkeling in de afgelopen 50 jaar: We waren eerst kopieerders van innovatie, dat resulteerde in grote fabrieken met veel arbeiders en dus werkgelegenheid. Maar naarmate we technologische dichter bij de top komen, moeten we ook zelf die top verder omhoog gaan duwen. En daarvoor moet je wel wat extra’s doen. De REA:“Als resultaat van jarenlange onderinvesteringen in onderwijs en onderzoek is Nederland weggezakt op de mondiale innovatiegerelateerde ranglijsten” Vooral concurrentie in sectoren die nog in hun groeifase zitten. Is de eenmaal voorbij dan gaat het marktleiderschap een dominante rol spelen. wordt je dat, dan kun je verdienen. Lukt het niet, dan kun je beter iets anders gaan doen. Zie het innovatie model dat deze mechanismen uitlegt. Ook voor de arbeidsmarkt is er wat te doen. Vooral de “niet mainstream” werknemers moeten geholpen worden. Dus iedereen die niet van middelbare leeftijd is en al een vaste baan heeft. Dus zowel jongeren als ouderen zonder werk. Ook de hoger opgeleiden zonder vast. Zij zijn nog het meest gemotiveerd ook.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *