Komt gezondheid vòòr economie? Wie beslist dat?

fotoDe grote gemeentes in de provincie Brabant zijn druk bezig met plannen om de lucht schoner te krijgen. Daarvoor maken ze plannen van aanpak, stellen prioriteiten. Werken aan beleid, maken programma’s. Allemaal papier en vergaderen, tot nu toe. Ondertussen sterft er elke dag 1 eindhovenaar door de vieze einhovense lucht. Uit al die ambtelijke activteiten stijgt bij mij het beeld op dat de meeste actoren in dit proces, met RO, Ruimtelijke Ordening, zaken bezig zijn. Terwijl de luchtvervuiling naast bouwblokkades vooral slachtoffers onder de burgers veroorzaakt. Mij lijkt de schade aan de gezondheid een stuk belangrijker dan die bouwblokkades. Zou iemand een lang gewenst huis kopen als hij vooraf weet dat hij daardoor 1 jaar eerder zal sterven? Het lijkt wel of bestuurders en ambtenaren en hun processen ongeschikt zijn om bij dit soort, dicht bij de mens staande zaken, de belangen af te wegen. Terwijl dat elders in het beleidsgedoe eigenlijk wel lukt. Hopenlijk staat er nu een bestuurder of volksvertegenwoordiger op die kan uitleggen dat hij dit wel voor zijn rekening neemt en waarom dan wel. Ik geloof meteen dat als je direct deze vraag stelt dat niemand zal durven zeggen dat hij het wèl accepteert dat door zijn beleid extra mensen sterven, en daarnaast velen extra gezondsheidsschade oplopen. Dat is wat ze zeggen. Maar in het doen, worden er geen effectieve maatregelen genomen, waar dat echt wel zou kunnen. Technisch zijn er betaalbare oplossingen, in het buitenland worden die ook toegepast, maar hier…. Zie bijv de database met ingrepen, ook uit het buitenland op de website van het Innovatie Programma Lucht, IPL En klik door naar de “publicaties”, links onder. Het IPL is nu juist weer een voorbeeld van actie en innovatie, maar zij hoeven dan ook geen “beleid” te maken.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

5 Reacties op Komt gezondheid vòòr economie? Wie beslist dat?

 1. de zeurdoos zegt:

  Avatar van de zeurdoos
  Ik snap niet dat dit nog besproken zou moeten worden.
  Ten alle tijden: JA.

  Gezondheid voor alles!

 2. jacob hesseling zegt:

  Avatar van jacob hesseling
  het duurt soms net even te lang dat iets tot mensen doordringt ! Dat blijft jammer en leidt onnodig tot maatschappelijke verspilling van energie zowel letterlijk als figuurlijk!

 3. toliveornot zegt:

  Avatar van toliveornot
  Ik kan het beslissen. Jij kunt het beslissen. Wij kunnen het beslissen. De consument beslist het.
  Ik kan een keuze maken. Jij kunt een keuze maken. Wij kunnen keuzes maken. De kiezer maakt een keuze.
  Iedere dag opnieuw. Wel of niet. Niet of wel.

 4. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Je hebt gelijk, maar dat kiezen voor gezondheid gebeurt nog volstrekt onvoldoende.
  Jij kan het op schrijven, ik kan het opschrijven, maar daardoor gaan onvoldoende andere mensen niet anders keizen.
  Dus kijk je ook naar echte maatregelen, zoals ingrepen langs de weg, regels waar auto’s aan moeten voldoen.
  Het weren van vieze auto’s in de stad
  Het voordeling laten parkeren voor echt schone auto’s.

 5. basitao zegt:

  hallo, alles goed. Mooie blog en goede uitleg. chapau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *