Hirshi Ali bij BvD: vrijheid van meningsuiting gaat boven kwetsen

fotoEr is volgens haar een duidelijk verschil tussen burgers die iets kwalijks zeggen over anderen en regeringsleiders of -vertegenwoordigers die dat doen. Burgers geven hun mening, dat mag altijd, maar regeringsleiders die dat doen, (ik wil dat iemand opgeruimd wordt) hebben ook de middelen om dat wat ze zeggen echt te doen. Het is hetzelfde verschil als bij iemand die je in een woordenwisseling toeroept “ik vermoord je” en iemand die dat ook roept terwijl hij een pistool op je richt. Landen hebben de middelen, zoals legers en (atoom)bommen. Bij Barend en van Dorp, en Jan Mulder, zei Hirshi Ali dat de vrijheid van meningsuiting niet ingeperkt moet worden. Zoals Donner en Balkenende willen. Door dat wel te doen verander je de menigen niet, ze gaan alleen onder water. Juist door wel alles toe te staan. blijf je op de hoogte over wie wat zegt te vinden. Dan kun je altijd naar de rechter stappen als je je beschadigd voelt. Dat primaat van de vrijheid van meningsuiting heeft wel tot gevolg dat de maatschappij harder kan worden. Als her en der mensen allerlei vervelde dingen gaan roepen, dan kun je dat vervelend vinden en het daarbij laten. Of je kunt er iets van zeggen, zoals Fortuijn deed toen hij verklaarde te vinden dat moslim fundamentalisten voor wat betreft hun geloofsopvatting nog in de middeleeuwen leven. Overigens was er enkele weken geleden iemand die hetzelfde over de Bush regering zei. Negeren van mensen die “te veel” vrijheid van meningsuiting nemen, heeft in het verleden tegengestelde resultaten opgeleverd. in Nederland is een ultra rechtse partij met redelijk succes genegeerd. In Belgie heeft een “cordon sanitaire”, niets positiefs opgeleverd. Ik ben van mening dat je niets moet verbieden, maar je wel moet uitspreken. En discussie moet aanmoedigen.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

16 Reacties op Hirshi Ali bij BvD: vrijheid van meningsuiting gaat boven kwetsen

 1. Tijdrover zegt:

  Avatar van Tijdrover
  ‘Ik ben van mening dat je niets moet verbieden, maar je wel moet uitspreken. En discussie moet aanmoedigen’. Een mening die het merendeel van Nederland volgens mij heeft. In plaats van dit te zeggen, kunnen we dat beter in de praktijk brengen!

  Dat er een hoop Nederlanders gefrustreerd rondlopen en handdoekjes, moskee’s en baarden tot agressie leiden is een hachelijke ontwikkeling. Die agressie zit menig Nederlander in het achter- dan wel voorhoofd. Men kan niets meer verdragen, omdat het nare beelden oproept…Om met Wim Kok te spreken: ‘Laten we in godsnaam de kalmte bewaren’.

 2. Tijdrover zegt:

  Avatar van Tijdrover
  handdoekjes = hoofddoekjes!

 3. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  De kalmte bewaren en tandenknarsend blijven toekijken is nu net niet wat we moeten doen.

  Wel die kalmte bewaren maar er ook wat van zeggen.
  Zoals je zelf ook al zegt.

 4. Tijdrover zegt:

  Avatar van Tijdrover
  Niet zeggen: ‘Hier hebben een geitenneuker die goedkeurt dat de profeet jonge meisjes verkrachtte! Geef hem een hartelijk applaus! Maar eerst even controleren of hij geen dynamiet onder zijn truitje heeft…Camera’s zoomen in onder zijn kleding…

  We begrijpen elkaar.

 5. jnivard zegt:

  Avatar van jnivard
  Uitspreken, vereist wel dat wij allemaal gelijkwaardige kanalen hebben waarmee wij ons kunnen laten horen. Aan deze rand voorwaade is lang niet altijd voldaan. De frustatie en kwaadheid die dit oplevert resulteerd in de excessen van geweld.

  Bijgevolg is het volgens mij niet juist dat er een ongelimiteerd recht is om te zeggen wat je wilt. Het is vergelijkbaar met het slaan van een geboeide persoon, dat mag ook niet. Er is zelfs een naam voor en dat heet dat geweld proportioneel moet zijn en zo is het ook met het vrije woord.

 6. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @jnivard
  Je moet wel onderscheid blijvenmaken tussen verbaal en fysiek geweld
  Beide vind ik verkeerd, maar verbaal geweld moet kunnen.
  Echter is denk toch dat dat het nut en effect van verbale uitingen en vooral het bereik ervan worden bepaald door de kwaliteit er van.
  Die kwaliteit doet zich wel vooral gelden als we in staat zijn de kalmte een beetje te bewaren.

 7. Beus zegt:

  Avatar van Beus
  Soms zet verbaal geweld aan tot nadenken, maar soms laat het een forse schade achter.
  Schat in wat je iemand aandoet en wat je eventueel kan en wil bereiken.

 8. Beus zegt:

  Avatar van Beus
  En opeens stond de wereld op zijn kop.
  Ook zijn kop kende opeens de hele wereld.

 9. Isis Nedloni zegt:

  Avatar van Isis Nedloni
  Het zijn toch alleen de dictators die agressieve opruiende taal gebruiken/ dit uitvoeren/volken ophitsen/moorden/manipuleren? Zonder dialoog.Een discussie kan toch niet begonnen worden met teveel agressie.Dat komt toch helaas meestal later.En daarin zit toch altijd frustratie, woede en eigen interpretatie aanvast.Grote dictators kan je niet negeren.Kleine wel….

 10. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @Isis
  Dat “negeren” slaat in mijn verhaal op de nederlandse en belgische politiek die geprobeerd hebben hun onwelvallige. opkomende politici, te negeren.
  Die maakten ook van hun recht op het uiten van (extreem rechtse) meningen en werden genegeerd door de gevestigde politiek.

 11. Isis Nedloni zegt:

  Avatar van Isis Nedloni
  p.s. De eerste keer dat ik met het woord geitenneuker in aanraking kwam was via Jan Cremer.Of had hij het over kippenneuker..nee het was varken: de boer neukte zijn varken en pieste in zijn klomp.Wel wat dom om dit extreme als gewone realiteit bij een bepaalde groep te laten bestaan en nog dommer dat mensen het nog gaan geloven ook.Mensen hitsen elkaar echt vreselijk op;net alsof onze hoofden gevuld zijn met Passolini s, maar dan gematigd.

 12. Isis Nedloni zegt:

  Avatar van Isis Nedloni
  p.s. de maatschappij zal niet harder worden….deze is al harder geworden en wordt er al door iedereen her en der veel naars platvloers geroepen.Duizenden versnipperde meningen bijelkaar..en niemand zegt wat.

 13. Isis Nedloni zegt:

  Avatar van Isis Nedloni
  extreem rechts staat bij mij voor kleine dictator tjes…en ik ben het met je eens…probeer alleen iets toe te voegen

 14. Isis Nedloni zegt:

  Avatar van Isis Nedloni
  Donner en Balkenende zijn toch tegen terroristen verheerlijking.Valt dat nou onder een mening of is dat het het begin van een criminale activiteit?Of hangt het meestal in het midden …maar niet altijd?Mijn moeder had vroeger toen ze even hippie was ook het rode boekje in huis/tegelijkertijd las ze Sartre maar heeft nimmer iemand dood gewenst.Het gaat om de drijfveer…om de psychopathologie die iemand heeft.(hoe ziek of gezond is zijn of haar geest?)Dit is een zeer moeilijk criteria.

 15. Denkwater zegt:

  Avatar van Denkwater
  Op mijn web-log probeer ik me zo open mogelijk op te stellen. Niet dat ik al veel reacties krijg, maar 1 persoon is erg actief om haar mening te ventileren aangaande mijn schrijfsels (zie denkwater.web-log.nl). Eigenlijk zou ik haar moeten excommuniceren van mijn web-log, maar dat is tegen de vrijheid van meningsuiting. Maar, wat als iemand niet inhoudelijk reageert en kunstjes flikt (meerdere namen gebruiken, taalgebruik hanteren die onbehoorlijk is)? Het enige verweer is: excommunicatie.

  Ik heb de juiste nuance en eerlijke bedoelingen HOOG in mijn vaandel staan. Echte vrijheid begint in het eigen ikje (zie http://www.volkskrant.com/weblog/pub/blogs/entry.php?id=9572)

 16. greefstra zegt:

  Avatar van greefstra
  Soms wordt er geschreeuwed zonder woorden.
  Zoals je vrouwen met theedoeken op ziet lopen die het uitschreeuwen van hé zie je het ja ik ben moslim.
  Net of mij dat uberhaupt ene reet interesseert.
  Godsdienst is iets wat je maar prive hebt te regelen of met je geloofgenoten.
  Maar niet iets wat van de daken hoeft te worden geschreeuwd en wat dus naar mijn mening wel gebeurd.
  In de kranten worden we geconfronteerd ermee, allah wil dit allah wil dat.
  Fijn voor allah maar dat wil nog niet zeggen dat ik er van gediend ben.
  Dus geen openbare prediking ongeacht welke godsdienst dan ook.
  Voor mij is iedere vorm van vertoon al extreem omdat ik er niet om vraag of op zit te wachten.
  Ik hoef niet zo nodig iedereern te laten zien wat ik al dan niet geloof en eerlijk gezegd gaat niemand dat iets aan of ze moeten
  er zelf naar vragen.
  Dus verbod op theedoeken in alle openbare funkties zie ik wel te zitten.
  Als ik op t stadhuis voor bijv. mijn paspoort kom zit ik niet daar om met godsdienst geconfronteerd geworden.
  Jehovas in een nieuw pakkie net zo irritant en net zo stom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *