Regende het altijd maar schone lucht

fotofotoVandaag trok een strook regengebied over het land, en de OMA satelliet toonde op die plaats een strook schone lucht. Of het nu door die regen komt dat de lucht schoner is geweest vandaag, of omdat die sateliet door de regen niet kon zien hoe vies de lucht was vandaag, dat weet ik nog niet. Update 26 okt: De lege plek is niet “schoon” maar de satelliet kon er niets zien door de wolken. Dat grijs kunt u evt invullen door tussen de oogharen door naar het kaartje te kijken. De webmaster van de OMA website heeft een faq pagina toegevoegd, daarop wordt veel duidelijk gemaakt. Zoals het gegeven dat het kaartje alle NOx in de hele troposfeer geeft. Dat is niet hetzelfde als de concentratie in de straat. Maar er is natuurlijk wel een verband. Einde update. Het KNMI heeft een paar maanden geleden meegewerkt aan het lanceren van de OMA satelliet. Die kijkt naar de kleur van de atmosfeer en leidt uit het spectogram af, wat de htale hoeveelheid, niet de concentratie, NOx is. Zo ontstaat de bijgaande kaart. Daarop is dus de totale hoeveelheid Nox te zien in de “troposfeer”, zie de oma faq voor meer informatie. NOx is het soort luchtvervuiling dat vooral door verkeer en industrie en door ouderwetse CV ketels, oliestook en kolenstook wordt uitgeblazen. Maar NOx is ook geschikt als een soort signaalstof, als het ergens gemeten wordt, dan is het zeer waarschijnlijk dat ook andere luchtvervuiling aanwezig is. Elke dag is een nieuw plaatje op de OMA website te zien. En het is de bedoeling dat er een soort luchtkwaliteit-weer bericht komt. Op de regenradar is te zien wat de regenkans is. Vooral als je kijkt naar het filmpje van de afgelopen 90 min. Daar heb je meer aan dan het weerbericht.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Regende het altijd maar schone lucht

 1. TT zegt:

  Avatar van TT
  Er moeten echt radicale acties komen om de m’ij bewust te maken van onze slechte lucht, anders dringt de ernst niet door.

 2. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Waarom acties, de slechte lucht in ons land is even schadelijk dan wanneer je stevig zou roken.
  Doe je dat al dan wordt je dubbel gepakt.
  Helaas valt pas tegen het einde van je leven op wat de schade is.

  Als je echt geschokt wilt worden, ga dan eens naar een verzorgings tehuis en vraag naar iemand die een longprobleem heeft en die evt zuurstof nodig heeft.
  Ga bij die persoon op bezoek en neem waar hoe elke ademteug inspanning vergt en het leven een permanent gevecht is tegen de benauwdheid.
  Zie de angst en paniek in zijn ogen, als de zuurstof even wegvalt.
  Of als de persoon even naar de WC moet en zich dus extra moet inspannen. Hoor hem dan hijgen als hij voorbij schuifelt.

  Dat zijn de gevolgen van de vieze lucht.
  Het radicale moet je in dit geval dus wel zelf even opzoeken.
  Verder veel plezier met je kop in het zand onder de grond

 3. jacob hesseling zegt:

  Avatar van jacob hesseling
  Henk ik ben gek op dit soort dingen. Mijn levenleus: meten is weten. Ik ga er denk ik maar een log bijdrage over maken. Heb je trouwens ’s nachts wel eens bij helder weer over Nederland gevlogen kun je goed alle troep boven de steden zien hangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *