Meer Innovatie! Maar welke van de 12 soorten?

fotoEr zijn 12 zeer verschillende soorten innovatie te onderscheiden. Elk soort speelt zich af in geheel verschillende contexten, met compleet verscillende spelers. Degene die aan innovatie wil doen, of iets wil beoordelen, moet daarom goed weten in welke situatie een innovatie zich af gaat spelen. Op het plaatje is staan de meest bekende soorten. Het komt uit een presentatie die ik ergens vond, maar eigenlijk kwam het door De heer Fledderus van TNO en de TUE. Hij hield een lezing in het kader van het innovationlab van de TUE. Op het plaatje is de levenscyclus van een produkt of techniek te zien. In het begin is er een vinding of idee, waarbij in een doorbraak echt oorspronkelijke kennis wordt gevonden. Dat is de eerste soort innovatie. Vervolgens kàn het jaren duren voordat die techniek in een concreet produkt wordt toegepast., dat is de applicatie innovatie. Het produkt wort verbetert en verbetert, aangepast aan praktische wensen, dat is produkt innovatie. Als het produkt verder niet aanslaat, blijft het produkt enhet idee en de techniek in het grijze golfje linksonder. Maar het kan ook aanslaan en een populair produkt worden. Er komt een reeks van verschillende soorten produkten, allemaal gebaseerd envoortbordurend op de oorspronkelijke techniek, het platform. Dan is er platform innovatie aan de gang. Vaak zijn in deze fase ook heel grote bedrijven betrokken bij het produkt(soort). De werelds draait door en er komen nog de volgende soorteninnovatie: Line extension innovation Enhancement innovation Marketing innovation Value engineering innovation Process innovation Integration innovation Business model innovation Experiental innovation Dan hebben we het wel zo’n beetje gehad met de innovatie en komt de afbouw fase van het produkt. Eerst is er dan nog organische vernieuwing maar daarna komt de structurele vernieuwing, ook wel reorganisatie genoemd, zoals de publieke omroepen nu moeten doormaken van de staatssecretaris. Aan het eind is er nog de melkkoe fase. Aan de namen van deze fases en soorten innovatie is al duidelijk dat er vaak verschillende soorten personen en bedrijven actief zijn in een bepaalde fase. In het begin de uitvinders en wetenschappers, dan de ondernemers, vervolgens de managers en in de laatste fase de saneerders.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

5 Reacties op Meer Innovatie! Maar welke van de 12 soorten?

 1. Doppie zegt:

  Avatar van Doppie
  Ga ff lekker bij het TNO werken.

 2. jnivard zegt:

  Avatar van jnivard
  Nu snap ik waarom de veranderingen in de politiek zo langzaam gaan. Onze minister van bestuurlijke vernieuwing heeft hier een hele klus aan. Hij moet tenslotte iets doen aan de “besturing” van het politieke proces

 3. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  @doppie
  Regel jij dan even dat ik aangenomen wordt.
  Iets in het vernieuwen van de Twike bijvoorbeeld.

  TNO is een arrogante organisatie, die nemen geen querulant aan die van alles op een publiek weblog schrijft.
  En met mooiweerwerk.nl probeer ik juist een concurrent van de grond te krijgen.
  Maar misschien moest ik ze maar een open sollicitatie sturen.

 4. jasper zegt:

  Avatar van jasper
  Dit plaatje heeft weinig met innovatiesoorten te maken. Wat je hier beschrijft is in z’n geheel de product innovatie. Als je overal het woordje innovatie weghaalt en de eerste vervangt door invention zie je wat ik bedoel. Innovatie is een verandering ter verbetering. Een procesinnovatie is bijvoorbeeld een nieuwe manier om een bestaand product te produceren, niet het aanpassen van een productieproces op een nieuw product.

 5. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Jasper,
  Je ziet iets over het hoofd. In het plaatje is er eerst een grijze bult, dat is de levensfase van wat e oorspronkelijke uitvinding oplevert, vervolgens zijn er aanvullende innovaties, die geheel andere dingen opleveren dan de oorspronkelijke innovatie.
  Vergelijk het met de uitvinding van de transistor.

  Het is bovendien goed om deze verschillende soorten innovatei te onderscheiden, omdat ze meestal diir geheel verschillende partijen werden gedaan.
  Net zoals je uitvinders hebt, en proces verbeteraars.
  En mensen die de eerste fase financieren, bijvoorbeeld.
  Het gaat om de vele verschillende contexten in elk stapje in dit proces.
  Het plaatje is een model
  Als je een stukje uit het model verwijdert, heb je een ander model over een geheel ander gegeven.
  En zie de informatie samenleving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *