Hoogervorst steelt voor de verzekeraars

Hoogervorst steelt voor de verzekeraars Waar blijft al dat geld? Sweder van Weinberg, nu professor in Amsterdam, zei het vandaag op de radio, “dit verzekeringsstelsel is onnodig 6% duurder dan een ziekenfonds systeem.” Ze hebben concurrentie ingevoerd op de verkeerde plek, in de verzekeringsadministratie voor consumenten. Dat verzekeren is een puur administratieve bezigheid, met concurrentie is daar weinig te halen. Concurrentie moet worden ingevoerd tussen behandelaars, maar dat komt niet. Verzekeraars hebben nu een aanname plicht, en als ruil mogen zij voor ons kiezen door welke dienstverleners hun klanten behandeld moeten worden. Dus, wil je als hartpatient niet in de killingfields van Nijmegen behandeld worden, maar ergens waar jouw verzekeraar nu net geen contract heeft, dan krijg je de rekening niet vergoed. Je moet naar die goedkope behandelaar met twijfelachtige killrate. Dat gaat jouw verzekeraar voor jouw bepalen. Tenzij je heel rijk bent en geld geen rol speelt, dan komt de chirurg op huisbezoek. De markt wordt nu niet gemaakt door consumenten, maar door een klein aantal grote bedrijven die dat dus onderling gaan verdelen. Tot zover Sweder van Weinbergen, in mijn woorden overigens. Waarom moet de verzekerings administratie door commerciele bedrijven gedaan worden? Er zijn tegenwoordig zo veel managers, die kunnen de ziekenfondsen best wel efficienter laten werken. Het gaat om concurrentie tussen de zorgverleners, die moeten roepen dat zij de beste, snelste gezondste behandeling hebben. Maar ik hoor dat niet, omdat dit systeem hen daar helemaal niet toe prikkelt. Dus CDA-VVD hebben er weer een kartel of oligopolie bij gefokt. Dat doet een capo voor voor zijn vrienden. Sweder van Weinbergen was degene die als hoogste ambtenaar zijn mond opendeed als er iets de fout ging. Bij hem geen opvallend onopvallend, politiek correct je mond houden. Maar gewoon zeggen wat er aan de hand is, in begrijpelijke taal, zoals een professor betaamd. Daar hou ik van. De vraag is nu, zou de dief, H., hier mee weg komen? Die 6% van van Weinberg is wel 1 miljard, elk jaar opnieuw. Waar gaan ze dat geld verstoppen? Het is al wit, dus zwart maken zal een beetje moeilijk worden. Zouden ze het in het zwarte gat van de staatsschuld van de VS verstoppen? En het is een modaal salaris voor 25000 landgenoten. Maak ik nu een rekenfout of worden we grof voor de gek gehouden en staan we te kijken bij de aller grootste roof in ons land? Tot nu toe.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Hoogervorst steelt voor de verzekeraars

  1. Jan Albert zegt:

    Avatar van Jan Albert
    ´Aan de keukentafel´ is gelukkig niet de enige blog dat zich druk maakt over hoe het nieuwe zorgstelsel opgezet wordt. Sweder van Weinbergen was vanochtend inderdaad zeer to the point. Laten we hopen dat hij vaker zijn mond open gaat doen.

  2. H.Berkhout zegt:

    Avatar van H.Berkhout
    Met interesse gelezen (niet alles maar het meest recente), bedankt voor reacties en tips. Euvel van onleesbaarheid verholpen. Opmaak gaat verloren bij kopieëren bemerkte ik telaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *