De vriendschap Nanjing, Eindhoven, wie is het ontwikkelingsland?

fotoDe band tussen deze twee steden leidde de afgelopen week tot het planten van een boom in een park in aanleg daar in Nanjing.
Het Eindhovens brainport-hightech bedrijfsleven gaat zich daar presenteren in een replica van een oude watermolen.
Toen ik dat las vroeg ik me af hoe nu de verhouding tussen de 2 steden lag
.
Zien de chinezen ons als ontwikkelingsland, dat nog in de tijd van de VOC leeft? Gezien het onderkomen van de presentatie.
Ziet de eindhovense delegatie Nanjing als bron van goedkope produktie faciliteit?
Of bron van kenniswerkers?
Afgelopen week waren zo’n 16 mensen uit de regio Eindhoven in China ivm het bezoek.
In het eindhovensdagblad stonden er verschillende artikelen over. Bijvoorbeeld, het op het laatste moment verplaatsen van de locatie van de eindhovense boom, en dat burgemeester Sakkers van Eindhoven dat planten van de boom op klompen deed.
Ik vraag me af, zouden de chinezen zich beledigd voelen als hij dat met een innovatieve nederlandse higtech graafmachine had gedaan?
Bellen met het gemeentehuis, sorry stadhuis, van Eindhoven leverde op dat “iedereen” die iets van het bezoek wist, in China zat.

Op internet vond ik geen nieuwsberichten in chinese media van het bezoek.
De krant China Daily kende Sakkers niet. En Eindhoven ook niet, alleen dat er een voetbalclub PSV Eindhoven bestaat, waarvan ze de wedstrijd uitslagen vermelden.
Wel is er een soort consulaat in Nanjing,
Dat meldt wel dat àndere nederlanders op bezoek zijn daar….

Vergis u niet, Nanjing is een stad van 7 miljoen mensen en een soort Delft of Eindhoven, op chinese schaal, veel wetenschapelijke instituten.
Het ligt in de delta van de Gele Rivier. In de buurt van Shanghai, dat aan de monding ligt. Nanjing ligt zo’n 200 km stroomopwaarts.
Het park waar de regio Eindhoven zich presenteert, ligt op de oever van de rivier en kijkt er over uit.
Volgens het Eindhovens dagblad is het in september geopend en heeft het al een miljoen bezoekers getrokken, die omgerekend zo’n 300 EUR entree betalen. Het is in werkelijkheid maar 3 EUR, maar omdat ze daar minder verdienen, lijkt het zo veel als dat bedrag.

De hollandse ambassade website in china, heeft ook een kopje ontwikkelingswerk, maar of dat ook op Nanjing van toepassing is?
Het gebied waar dit eindhovense park ligt, wordt een nieuwe woonwijk, stad eigenlijk, voor ca 500.000 inwoners, hij moet over anderhalf jaar klaar zijn.
En daar loopt een nederlandse burgemeester rond wiens stad faalde in het annexeren van enkele buurgemeentes.
Meer over Nanjing op een via yahoo gevonden website.

Dit bericht is geplaatst in guldenlijn. Bookmark de permalink.

2 Reacties op De vriendschap Nanjing, Eindhoven, wie is het ontwikkelingsland?

 1. j.w. nienhuys zegt:

  Avatar van j.w. nienhuys
  Het is typerend dat de auteur van dit kritische stukje zo weinig van Nanjing weet, dat hij denkt dat Nanjing aan de Gele Rivier ligt. Nanjing ligt aan de Yangzi Rivier, en de Gele Rivier is 500 km verderop. Als men in China zou denken dat Eindhoven aan het Meer van Genève ligt, maakt men een vergelijkbare fout.

 2. henk daalder zegt:

  Avatar van henk daalder
  Bedankt voor deze informatie.
  Ik ben er inderdaad nooit geweest.
  Maar heb nu een kaarje toegevoegd, waarop is te zien dat Nanjing in een delta ligt van een grote rivier, die uitkomt in de Gele zee.
  Dus ik dacht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *