11-11 mooie windparken uitkiezen

11 november is de dag van de duurzaamheid.

Je kunt dan stemmen op mooie windpark ontwerpen voor je eigen regio.  Niet zomaar een toekomstig windpark, maar je eigen windpark. Voor elke regio zijn er dan een aantal voorstellen voor mogelijke windparken. De manier waarop windmolens op de kaart gezet worden heeft veel invloed  op de waardering of afkeer van de windmolens. Maar helaas heeft vrijwel niemand die zich er tegenaan bemoeid enig idee waarom het ene windpark mooier is dan het andere.

Windparken zijn mooi als de structuur helder is, mede-eigenaar zijn helpt ook behoorlijk

Windparken zijn mooier naarmate ze meer visueel in het landschap zijn ontworpen. Zie de voorbeelden en beoordelingscriteria. Bijna altijd is dat als een enkele rij windmolens, recht of een beetje gebogen. Verder zijn er geen andere windmolens in de buurt van die ene rij. Essentieel is de herkenbare structuur en de “visuele rust”, bewust lege stukken horizon en geen windmolens waarvan de wieken door elkaar heen lijken te draaien.

Een ander aspect van mooie windparken is de mate waarin de inwoners van de regio er bij betrokken zijn. Mijn doel is dat inwoners van een regio allemaal de kans krijgen mede-eigenaar te worden van hun windpark. En dus zo hun eigen gratis stroom opwekken. Ook voor hun toekomstige elektrische auto en de warmtepompen voor de verwarming van het huis. Ook medewerkers vaneen bedrijf moeten eigenaar kunnen worden,en zo stroom opwekken die ze verkopen aan hun werkgever, of de lokale overheid.

Dat is de uiteindelijke situatie, duurzame stroom is gratis voor de eigenaren van het windpark. Voor anderen is het een streekprodukt. De aandelen in het windpark of het lidmaatschap van de cooperatie worden in de familie doorgegeven.

In de aanloop naar de bouw valt er ook veel te participeren, en dat is NU.
Waar moeten die windmolens komen? En hoeveel zijn er nodig? Hoeveel van je eigen windmolens kan jouw regio verdragen voordat het “te vol” wordt?
Vergelijk dit “te vol” met de hoeveelheid snelwegen die we hebben aangelegd.

Mooie windparken worden ook in trace’s aangelegd, alleen kun je ze veel gemakkelijker onderbreken en elders weer verder gaan. Een mooi voorbeeld van lijnvormige windparken is het ontwerp voor de noordrand van West Brabant, 3 lijndelen, samen goed voor 770 MW
Net als snelwegen, liggen lijnvormige windparken in de minst intensief bewoonde gebieden van de regio. Vaak zijn dat gemeente en provincie grenzen. Daarom is een mooi windpark vaak een regionaal “iets’. Maar juist niet “iets” dat je als burger aan politici moet overlaten. Politici wachten juist op burgers, vanwege de moeizame samenwerking tussen gemeente en provincie. Daarom moeten burgers het voortouw nemen bij het aanwijzen van mooie windparken. Daar mogen lokale politieke partijen zich best voor gaan inzetten, overigens. Regeren is vooruitzien, blijkt in Drenthe en NW Brabant. Ambtenaren van VROM hebben daar “concentratie gebieden” aangewezen en de lokale politiek pas in actie komt als commerciële ontwikkelaars met grote plannen komen, zoals  EZ graag ziet.

De lokale bestuurders hadden al veel eerder, samen met de bevolking, mooie windparken moeten plannen ipv afwachten tot het onvermijdelijke gebeurde.

Vanaf vandaag tot 11 nov kun je meedenken over mooie windparken in je eigen regio. Het windparken wiki doet verschillende voorbeelden voor de meeste regio’s.

Op de dag van de duurzaamheid, 11 nov, kun je stemmen op het mooiste windpark ontwerp. Mooie windparken uikiezen

1 Reactie op 11-11 mooie windparken uitkiezen

  1. Henk Daalder zegt:

    Op het windparken wiki vind je ca 50 ontwerpen voor lijnvormige windparken, Open die lijst in een ander venster venster en meld in een reactie welke jouw voorkeur heeft.
    Evt ook hoe het nog beter kan.

    http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *